Groentehapjes van Janny van der Heijden

Elke kleur heeft zijn eigen voedingswaarden, vitamines en mineralen. Dus hoe meer kleur hoe beter en om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen, helpen deze kleurrijke hapjes ook nog eens!

Ingrediënten wit- of roodlof met pinda-notendip:

  • 2-3 kropjes wit- of roodlof
  • enkele eetlepels pindakaas met stukjes
  • eventueel scheutje gembersiroop
  • enkele druppels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • eventueel gehakte noten

Bereidingswijze:

Was de kropjes en maak de blaadjes los. Roer de pindakaas met de gembersiroop, sesamolie en sojasaus glad en voeg dan ongeveer 2 eetlepel lauw water toe en roer los.
Schep de saus in een lage schaal en steek aan 1 kant de blaadjes rood- of witlof hierin. Bestrooi eventueel et wat gehakte noten.

Ingrediënten little gem met sesamdip:

  • 2 kropjes little gem
  • 250 milliliter Griekse of Turkse yoghurt (10 procent)
  • 3 volle eetlepels sesampasta (tahin)
  • citroensap
  • zout, peper
  • 2 – 3 theelepels sesamzaad (geroosterd)

Bereidingswijze:

Was de kropjes, droog ze en maak de blaadjes los. Roer de yoghurt los met de sesampasta en enkele druppels citroensap en peper en zout naar smaak. Schep in een schaaltje en steek de blaadjes rechtop in de kom. Bestrooi de saus met sesamzaadjes.

Ingrediënten rode bieten dip:

  • 200 gram geraspte bietjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 volle eetlepel geraspte mierikswortel
  • 1 eetlepel yoghurt
  • zout, peper

Bereidingswijze:

Doe de geraspte bietjes met de gepelde teen knoflook, de mierikswortel en yoghurt in de mengkom van een keukenmachine en pureer. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met plat (Libanees) brood.

Ingrediënten avocado-mousse in een glaasje:

  • 2 avocado’s
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • zout, peper
  • om te garneren: kerstomaatjes, zwarte olijven, lente-ui

Bereidingswijze:

Halveer de avocado’s en schep het vruchtvlees eruit. Pureer of wrijf de avocado met het citroensap, crème fraîche en peper en zout en schep de mousse in kleine borrel- of amuseglaasjes.

Snijd  de tomaatjes, olijven en lente ui in stukjes en garneer de glaasjes avocado-mousse hiermee.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie