tritordeumbrood

Gaan we de Tour winnen met het tritordeumbrood van bakker Frank?

Er wordt altijd gezegd dat de Tour in bed wordt gewonnen, maar als het aan bakker Frank van Eerd ligt helpt zijn brood daar dit jaar ook een handje bij. De ploegen van LottoJumbo en Sunweb hebben deze tour een nieuw brood op de ontbijttafel staan: het tritordeumbrood. Een soort wonderbrood gebakken van het nieuwe graansoort tritordeum. De wielrenners zijn enthousiast.

Niet nieuw

Tritordeum is een kruising tussen harde tarwe en wilde gerst. Het is niet nieuw, maar in ons lang nog vrij onbekend. Eind jaren 70 is het in Spanje door wetenschappers ontwikkeld . Een van de bijzondere eigenschappen van het graag is dat het in verhouding weinig water nodig heeft voor de teelt en het goed doet op droge zandgronden. En dat is precies de wens van de Spanjaarden die vaak te kampen hebben met droogte. Het gewas is ook nog eens bestand tegen veel voorkomende schimmels en ziekten, waardoor het zich goed leent voor de biologische landbouw. Sinds 2013 is het officieel op de markt te verkrijgen. Eind 2018 wordt het gewas voor het eerst op een proefveld in Nederland ingezaaid.

Voedzaam, licht verteerbaar en lekker

Voor de wielerploegen is voeding een belangrijk onderdeel van de training. En daar hoort ook brood bij. De afgelopen jaren zijn de ploegen overgestapt naar speltbrood, maar er is behoefte aan iets nieuws. Wielrenner Laurens ten Dam is enthousiast over het brood van de Bisschopsmolen. Het brood bevat een hoger eiwitgehalte en meer onverzadigde vetzuren antioxidanten. Het is naast voedzaam en licht verteerbaar ook nog heel lekker en dat is precies wat sporters nodig hebben. De ploeg van Ten Dam besluit in 2017 het brood mee te nemen naar de Vuelta. In navolging op de Sunweb ploeg stapt ook LottoJumbo over op het tritordeumbrood. Beide ploegen nemen het brood mee naar de aankomende Tour. Speciaal voor de bergritten wordt er brood gebakken van tritordeumbloem. Dit bevat minder vezels, wat beter is tijdens de bergritten.

Harder fietsen?

Naast De Bisschopsmolen in Maastricht wordt er ook bij meer dan 700 Albert Heijn filialen brood met tritordeum verkocht. Dus als de mannen van LottoJumbo en Sunweb net iets harder fietsen, dan komt het misschien wel een beetje door het wonderbrood (en de rijstevlaai) uit Maastricht.

Bekijk de route van de Tour de  France 2018.

(Bron: Volkskrant/Radio 538)

Geef een reactie