Frivolitégebakjes met passievrucht van Annemarie

Deze gebakjes worden gemaakt van sloffendeeg, ook wel frivolitédeeg genoemd. U bakt ze op dezelfde manier als een slof, maar dan in ringen van 8 centimeter doorsnee. Het is een ideale bodem voor elk gewenst gebakje. Maak ze af met banketbakkersroom, vers fruit en slagroom, alles kan! In dit recept vormen de frivolitégebakjes de basis voor een heerlijk fris gebakje met passievrucht.

Ingrediënten (voor 6 stuks):

Voor het sloffendeeg:

  • 150 gram patentbloem
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel citroenrasp
  • een snuf zout
  • 100 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1/3 losgeklopt ei

Voor de vulling van de slofringen:

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2/3 losgeklopt ei
  • 2 el slagroom (ongeslagen)

Voor de passievruchtencurd (ongeveer 250 gram): 

  • 75 milliliter passievruchten sap
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 65 gram roomboter, gesmolten
  • 1 ei
  • 1 ½ eidooier

Voor het slagroom-roomkaasmengsel:

  • 125 milliliter slagroom
  • 100 gram roomkaas
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • aantal theelepels passievruchtencurd

Voor de garnering:

  • Pitjes van 1 a 2 passievruchten

 Voor de Italiaanse meringue

  • 75 gram eiwit
  • 50 milliliter water
  • 200 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze:

Van de passievruchtencurd:

Doe het passievruchtensap in een kom of klein pannetje en klop er de suiker, het ei en de eidooier en de gesmolten boter doorheen. Verwarm het mengsel al roerend au bain-marie tot de curd dikker wordt. Het mengsel mag niet koken! Doe de curd in een schaaltje en laat het volledig afkoelen.

Van het frivolitédeeg/ sloffendeeg:

Meng bloem, basterdsuiker, fijne kristalsuiker, bakpoeder, citroenrasp en zout met elkaar in een kom. Voeg de boter toe en meng dit met de droge ingrediënten.

Voeg het ei toe en meng kort tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het ongeveer 10 minuten in de koelkast.

Van de spijsvulling:

Meng de suiker met het amandelmeel en roer dit goed door. Voeg vervolgens het ei en de slagroom toe en kneed het tot een samenhangend geheel. Doe de spijsvulling in een spuitzak

van het bakken van de sloffenringen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol hier het deeg op uit tot een dikte van 8 millimeter. Steek met de ringen cirkels uit het deeg en leg deze met ring en al op de bakplaat. Als u geen ring meer kunt steken uit het deeg, kneed het deeg dan weer bij elkaar en rol opnieuw uit tot een dikte van 8 millimeter en steek opnieuw ringen uit.

Spuit in elke ring een dichte cirkel van de spijsvulling. Let erop dat je 1 centimeter rondom vrijlaat.

Zet de bakplaat in het midden van het oven en bak de bodems in ongeveer 15 minuten licht goudbruin en gaar. Haal de ringen na het bakken direct van de bodems af en laat ze afkoelen op een rooster.

Van het slagroom-roomkaasmengsel:

Klop de slagroom stijf met de suiker.

Roer de roomkaas los en klop even mee met de slagroom.  Spatel er een paar theelepels passievruchtencurd doorheen (naar smaak).

Van de Italiaanse meringue:

Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook.

Doe ondertussen het eiwit in de kom van de staande mixer en klop het tot schuim. Giet de suikersiroop, wanneer deze een temperatuur heeft van ongeveer 120 graden, voorzichtig bij het eiwitschuim, terwijl je de machine laat draaien. Laat de machine kloppen totdat de meringue goed stijf is en enigszins afgekoeld.

Doe de meringue in een spuitzak met een glad rond spuitmondje van ongeveer 1 centimetr doorsnede.

Het opmaken van de gebakjes: 

Smeer een laagje van het slagroom-roomkaasmengsel op de gebaksbodems.

Spuit kleine puntige bolletjes meringe rondom. Lepel voorzichtig een beetje passievruchencurd in het hart van het gebakje en bestrooi met wat passievruchtpitjes.

Brand de meringue af met een gasbrandertje

TIP: 

Voor petit fourtjes rolt u het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter en steekt u cirkels uit met een ronde steker van 5,5 centimeter. Leg de cirkels in de holtes van een mini-muffinvorm en vorm mooie bakjes. Spuit een dopje van de spijsvulling in de bakjes en bak af op 180 graden in ongeveer 15 minuten. Maak op dezelfde manier op als de gebakjes, maar gebruik voor de meringuebolletjes een kleiner spuitmondje.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie