Forel

Forellen van Joris Bijdendijk

Het is zomer en daarin vliegen we uit naar buitenlandse oorden of zoeken we de verkoeling op in eigen land. Maar waar gaan de bekende chefs uit eten op vakantie? En waar moet u op letten als u straks ergens aan het einde van de middag neerploft buiten de deur? Het MAX-radioprogramma Villa VdB zoekt dat deze week voor u uit en bespreekt met verschillende chefs hun favoriete zomergerecht en hun herinnering daaraan. Donderdag 28 juli 2022 deelt culinair journalist en chef-kok Joris Bijdendijk de herinnering van zijn zomergerecht, forellen, met recept!

“Vroeger ging ik elk weekend met mijn familie naar de Ardennen, daar hadden we een huis. Vaak gingen ik en mijn broers dan vissen op forellen. Als we er eentje hadden gevangen floten we op onze vingers, zodat onze ouders de pan direct klaarzetten om de forel te bereiden. Zo gingen de forellen direct uit het water, de pan in. Verser dan dat kan je ze niet krijgen.”

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 beekforellen
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels geschaafde amandelen
  • 100 gram roomboter
  • 1 citroen

Bereidingswijze:

Spoel de forellen onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Breng de vissen op smaak met zout en peper en wentel ze door de bloem. Verwarm in een hete koekenpan de boter tot deze begint te bruisen. Leg de forellen in de pan en bak ze per kant ongeveer 2 minuten tot deze goudbruin wordt. Strooi tenslotte de amandelen om de vis heen tot ze kleuren. Dien op met een partje citroen.

( Bron: Bijdendijk, Een keuken voor de lage landen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie