Flensjestaart Fina

Flensjestaart van Fina Vona

In 2015 deed Fina Vona mee aan Heel Holland Bakt. Want bakken, daar is Fina dol op. Maar mede door de reuma viel het meedoen aan het programma haar zwaar. De lange dagen en het vele staan brak Fina op. Gelukkig heeft ze nog steeds veel plezier in bakken en maakt ze een flenjestaart met meringue.

Ingrediënten:

Voor de flensje in 5 kleuren:

  • 5 verschillende kleuren kleurstof
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 16 gram vanille suiker
  • 4 eieren
  • 500 milliliter volle melk
  • 60 gram gesmolten roomboter
  • extra boter om de flensje in te bakken

Extra nodig:

  • koekenpan met een doorsnee van 20 centimeter

Voor de crème tussen de flensjes:

  • 8 eierdooiers
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram bloem
  • 700 milliliter volle melk
  • en het merg van 1 vanille stokje

Extra:

  • Als topping vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of blauwe bessen

Bereidingswijze:

Van het flensjesbeslag: 

Zeef de bloemen samen met het zout en maak er een kuiltje in.

Klop in een andere kom de eieren, melk en gesmolten boter door elkaar en meng dit vanuit het midden tot een mooi vloeibaar beslag. Gebruik hiervoor een handmixer. Dat voorkomt vervelende klontjes in het beslag.

Laat het beslag 30 minuten rusten.

Van de vanille crème :

Verwarm in een pan de melk samen met de merg van het vanille stokje op een middelhoog vuur.

Klop in de tussentijd in een ruime kom de eidooiers samen met de suiker tot een bleke massa. Voeg de bloem toe en mix dit mee.

Giet zodra de melk wat gaat borrelen voorzichtig al kloppend wat bij het eiermengsel. Giet net zolang door totdat de pan leeg is. Giet het mengsel vervolgens terug in de pan en verhit (op middelhoog vuur) dit ongeveer 2 minuten  al roerend tot het indikt.

Dek de saus af met plastic folie en zet weg.

Kleuren en bakken van de flensjes:

Verdeel het flensjes beslag over 5 schalen. Druppel voorzichtig de kleurstof in de schalen. Roer goed door.

Bak de flensjes met 2 koekenpannen tegelijk. Smelt een klontje boter in de pannen en bak de flensjes om en om.

Opmaak:

Verdeel wat van de vanillecrème over elk flensje en bouw de taart op.  Eindig met de vanillecrème en daar bovenop met het fruit.

Tip: u kunt de flensjes in een bakvorm van 20 centimeter doorsnede leggen met een afneembare rand. Dat maakt de taart nog strakker.

(Bron: Fina Vona)

Geef een reactie