Eerste voorbereidingen voor Oudjaar nu al gestart in Groningen

Elke inwoner van Noord en Oost-Nederland kent ze wel: kniepertjes. Deze wafeltjes worden traditiegetrouw gegeten rond de jaarwisseling, maar bij dé kniepertjesfabriek van Nederland, Vegter uit Hoogezand, zijn ze nu al begonnen met de productie.

25 miljoen kniepertjes

Zelfgebakken of uit de fabriek, het kniepertje vindt rond Oud en Nieuw gretig aftrek. Jaarlijks slaan veel mensen uit het noorden en oosten aan het bakken zodra deze tijd van het jaar nadert en ook in de supermarkten zijn ze dan veelvuldig te vinden. De meeste kniepertjes uit de supermarktschapen zijn gemaakt door de banketfabriek Vegter uit het Groningse Hoogezand. Dit familiebedrijf vestigt zich hier in 1874 en introduceert in 1932 de eerste wafelbakmachine om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Inmiddels kent iedere wafel-liefhebber de geel-paarse verpakking van Vegter wel, want de koekjes die zij maken zijn nog steeds populair. Van de kniepetjes alleen al worden er jaarlijks 25 miljoen verkocht. Om te kunnen voldoen aan deze grote vraag, is het zaak om nu al te binnen met de productie.

Eind van een tijdperk?

De machines draaien dus in Hoogezand, maar dit had zomaar heel anders kunnen zijn. Eind 2017 verkeert de fabriek in zwaar weer door het vertrek van een grote Duitse koekjesafnemer. De fabriek is genoodzaakt faillissement aan te vragen, maar gelukkig wordt er een doorstart gemaakt. De firma Hollandia Matzes, bekend van de matze, is de nieuwe eigenaar. Door de overname begint de fabriek iets later dan gepland aan hun productie, maar het is in elk geval zeker dat er ook tijdens oud en Nieuw 2018 weer kniepertjes op tafel kunnen staan.

Wilt u dit traditionele wafeltje zelf maken? Dat kan! Heel Holland Bakt-winnaar Sarena Solari legt uit hoe u ze maakt

(Bron: NRC, RTL, website Vegter, Volkskrant)

Geef een reactie