Duur 07:08
Gepubliceerd op 29 december 2016

Kniepertjes van Sarena

Een kniepertje is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, vooral in Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek is deze lekkernij populair. Je kunt dit kniepertje op 2 manieren eten: als wafel en als rolletje! Sarena deelt haar recept graag met jullie:

Ingrediënten:

  • 200 g boter
  • 400 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
  • 500 g bloem
  • 3 eieren

Bereiding:

Smelt de boter en meng deze met de suiker, vanillesuiker en zout. Meng de bloem en de eieren erdoor en kneed tot een egaal deeg. Laat het deeg een half uurtje in de koelkast opstijven.

Draai kleine balletjes van ca. 15 gram per stuk van het deeg. Verwarm het wafelijzer voor en vet deze licht in. Leg een balletje deeg op het wafelijzer en klap hem dicht. Bak het kniepertje 45-60 seconden (afhankelijk van het wafelijzer) tot deze goudbruin van kleur is. Haal het kniepertje met een spatel voorzichtig uit het wafelijzer (pas op: hij is heel zacht en heet) en leg hem plat neer om af te koelen. Bij het afkoelen zal het kniepertje knapperig worden. Laat de kniepertjes volledig afkoelen voordat je ze opstapelt en luchtdicht verpakt.

Wilt u nieuwjaarsrolletjes maken? Draai dan het hete kniepertje, zodra u hem uit het wafelijzer haalt, om een stokje. Laat dit 10 seconden liggen en haal dan voorzichtig het stokje weg. Laat het rolletje volledig afkoelen.

Eet smakelijk en een fijne jaarwisseling gewenst!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer