eendenborst peking eend

Eendenborst Peking style van Janny

Peking Duck is een beroemd gerecht van gemarineerde, vervolgens gedroogde  en dan in de oven geroosterde eend. Het knapperige vel met daaronder een dun laagje vlees wordt met reepjes komkommer en groene ui of prei in kleine pannenkoekjes gerold en zó gegeten. Het originele recept stamt al uit de Yan Dynastie (1206-1386). Traditioneel wordt/werd de eend gehangen aan zijn nek, geroosterd. De enige overeenkomst met de eendenborst in dit recept is de marinade…

Ingrediënten (4-6 personen):

  • 2-3 eendenborstfilets
  • 1 dessertlepel zout
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 theelepels vijfkruidenpoeder
  • 1 eetlepel zonnebloem of arachide-olie

Eventueel extra:

  • Chinese pannenkoekjes
  • hoisinsaus
  • lenteui
  • komkommer

Bereidingswijze:

Snijd het vel met vet met een scherp mes diagonaal in. Niet te diep, alleen het vel met vet. Wrijf de filet vervolgens in met het zout.

Meng in een glazen of porseleinen kom soja, honing en vijfkruidenpoeder. Leg de eendenborsten hierin met de velkant naar boven. Schuif ze heen en weer zodat het vlees aan alle kanten bedekt is met de marinade Laat minstens 2 uur marineren.

Neem uit de marinade en dep droog. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem. Bak de eendenborsten ongeveer 8-9 minuten aan de vetkant. Schenk het vet dan uit de pan en bak de andere kant ongeveer 4 minuten.

Laat de eendenborst even rusten en snijd deze vervolgens in plakjes.

Lekker met rijst of noedels, hoisinsaus en een salade Of serveer de in reepjes gesneden eendenborst gerold in Chinese pannenkoekjes (verkrijgbaar bij de toko en bestreken met Hoisinsaus) met dunne reepjes lente-ui en komkommer.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie