Dit is een poké bowl en zo maakt u ze (eenvoudig) zelf
Publicatiedatum: 10 juni 2025
In veel restaurants staan ze tegenwoordig op de kaart en ook in de supermarkt kunt u ze veelal kopen: zogenoemde poké bowls. Naast de naam herkent u ze vaak ook aan kleurrijke kommen vol rijst, groenten, vis en sausjes. In dit artikel leggen we uit wat een poké bowl precies is, wanneer u dit eet en hoe ze (eenvoudig) zelf maakt.
Een frisse, koude maaltijdsalade afkomstig uit Hawaï
Kort gezegd is een poké bowl een frisse, koude maaltijdsalade, geserveerd in kom. Een gerecht dat oorspronkelijk uit Hawaï komt. Poké staat hierbij voor ‘in stukjes snijden’ en bowl staat voor de kom waarin het vaak geserveerd wordt. Met de ingrediënten wordt inmiddels volop geëxperimenteerd, al bestaat de basis vaak uit rijst, (gebakken) vis, groenten en toppings.
Traditioneel werd dit gerecht vroeger gegeten door vissers, die de verse vangst van ahi (tonijn) of octopus combineerden met zeewier en zoete uien. Japanse migranten die vanaf 1885 op de Hawaiiaanse ananas- en suikerrietplantages werkten, voegden hier nog andere ingrediënten aan toe: rijst en toppings.
De poké bowl is een ideaal gerecht op warme dagen
Poké bowls zijn ideaal als lichte lunch of diner, vooral op warme dagen of wanneer u iets voedzaams wilt eten zonder uren in de keuken te staan. Maar eigenlijk kunt u deze maaltijd het hele jaar door goed eten. Ze kunnen namelijk aan elk dieet en elke smaakvoorkeur worden aangepast. Dit maakt poké bowls ook geschikt voor mensen met een lactose- of glutenintolerantie of voor mensen die minder vlees willen eten.
Hoewel vlees traditioneel meestal niet in een poké bowl zit, kunt u dit wel degelijk toevoegen. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens naar dit recept van Sandra Ysbrandy bij Kook mee met MAX. Hierbij wordt ook bloemkoolrijst, in plaats van ‘gewone rijst’ gebruikt, om het nog gezonder te maken.
In de basis is een poké bowl eenvoudig te maken
Verder hoeft u geen chef-kok te zijn om een traditionele poké bowl te maken, dit kan namelijk al heel eenvoudig. Begin hiervoor met het koken van (sushi)rijst en snijd ondertussen de vis (of een vervanger hiervoor) in kleine stukjes. Leg dit bovenop de rijst. Voeg vervolgens groenten naar keuze toe. Denk bijvoorbeeld aan avocado, komkommer, wortel en/of edamame bonen.
Maak het daarna af met een saus naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld een dressing zijn op basis van sojasaus, sesamolie en limoensap of eventueel wat zoetzure saus. Garneer tot slot met (bijvoorbeeld) sesamzaadjes of bosui voor nog wat extra smaak in de kom.
(Bron: Libelle, Culy. Uit Paulines Keuken. Foto: Shutterstock)