Duur 20:02
Gepubliceerd op 19 oktober 2016

Diepvriesmaaltijd Foodconnect als beste uit MAX-steekproef

De diepvries bezorgmaaltijd van Foodconnect is als beste getest in een steekproef van MAX. De omroep liet de 14 kant-en-klare thuisbezorgmaaltijden testen op voedingswaarde en bacteriën en twintig maaltijden beoordelen op smaak, geur en presentatie. Ook werd gekeken naar prijs en bestelgemak.

Meerdere maaltijden getest

Van iedere aanbieder liet MAX meerdere maaltijden testen, te weten een Hollandse maaltijd, een pasta en een vegetarische maaltijd. De maaltijden van Apetito en Maaltijdservice kwamen op een gedeelde tweede plaats. De koelverse maaltijden van Foodconnect eindigden op de derde plaats. Als slechtste uit de steekproef kwamen koelverse maaltijd van Vers voor Thuis en een Hollandse diepvriesmaaltijd van Lekker Thuis. Deze 2 aanbieders scoorden vooral slecht op microbiologische waarden. De hygiënecode horeca voor de maximale hoeveelheid bacteriën werd hier ruim overschreden, wat zou kunnen duiden op een vervuild productieproces. Aanbieders van bezorgmaaltijden zijn echter niet verplicht om zich aan deze code te houden.

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum zei in de uitzending van Meldpunt! dat het grote aantal bacteriën kan liggen aan de gebrekkige hygiëne bij het productieproces. “Medewerkers die hun handen niet wassen en toch de maaltijden aanraken. Soms is de apparatuur niet schoon, of het vlees is niet goed verhit.”

Diepvriesmaaltijd smaakpanel

MAX liet dezelfde maaltijden ook beoordelen op smaak, geur, beleving en presentatie door een smaakpanel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chefkok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist) en Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd). De diepvries maaltijden van Apetito scoorden qua smaak het hoogst: een 5,9, gevolgd door de koelverse maaltijd van Vers voor Thuis (5,6) en Foodconnect (5,4). Het slechtst werd beoordeeld de koelverse maaltijd van Maaltijdservice (4,7).

Tom Kellerhuis, lid van het smaakpanel en tevens kok en hoofdredacteur van HP/De Tijd zei in Meldpunt!: “De beste bezorgmaaltijd was redelijk, maar nog steeds vlak van smaak.” Kellerhuis vermoedt dat aanbieders van deze maaltijden te goedkope groenten en vlees inkopen. “Als boontjes niet knakken zijn ze te oud. Aardappels kunnen lang in een schuur gelegen hebben voordat ze bij een aanbieder van kant-en-klaarmaaltijden terecht komen.”

Top 5

Opvallend genoeg scoort geen enkele maaltijd een overtuigende voldoende en behaalt niet één maaltijd uit de steekproef op alle geteste onderdelen een voldoende. Op basis van de voedingswaarden, microbiologie en smaakbeleving kunnen we de volgende top 5 van maaltijdaanbieders opstellen:

 1. Foodconnect (diepvries)
 2. Apetitito en Maaltijdservice.nl
 3. Foodconnect (koelvers)
 4. Vers aan Tafel
 5. Lekker thuis en Vers voor Thuis

Uitgebreide resultaten?

Een overzicht van de uitgebreide resultaten van de maaltijdtest vindt u in het dossier Ondervoeding op MAX Vandaag. De resultaten zijn opgedeeld in:

Geef een reactie

Reactie

  Jan Kleinjan says:

  Wat een treurigheid zeg, die maaltijdentest.
  Wij Nederlanders leven in zo ongeveer het rijkste land ter wereld en wat doen we? Klagen.
  Als je ook maar 1 dag naar Het Journaal kijkt, dan klaag je werkelijk toch nooit meer, als inwoner van het steenrijke Nederland.
  Dus; hou op met zeuren en schaam u.

  Vriendelijke groet,

  Jan Kleinjan.

Bekijk ook

Meer