De verschillen tussen witte, rode en paarse druiven: welke zijn het gezondst?
Publicatiedatum: 24 september 2025
Of u ze nu uit het handje eet, verwerkt in een salade of als glas wijn op tafel hebt staan: druiven zijn één van de populairste fruitsoorten ter wereld. Ze bestaan al duizenden jaren en zijn in Nederland zelfs een van de meest gegeten fruitsoorten. Maar wat maakt druiven zo bijzonder? En is er eigenlijk een verschil tussen de witte, rode en paarse, behalve de kleur?

Wat zijn druiven?
Druiven zijn kleine, ronde vruchten die in trossen groeien aan de wijnstok. Ze behoren tot de oudste geteelde fruitsoorten ter wereld en worden al duizenden jaren gegeten en gebruikt om wijn, rozijnen en druivensap van te maken. Ze hebben een dunne schil, sappig vruchtvlees en vaak kleine pitjes. Er bestaan ook pitloze varianten. Druiven bestaan voor 80 procent uit water en staan op de 6e plaats van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland.
Ze worden graag gegeten als tussendoortje en zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en antioxidanten. Afhankelijk van de soort, kunnen ze wit, rood of paars van kleur zijn, waarbij elke kleur weer een eigen smaak en eigenschappen heeft.
Het verschil tussen de kleuren
Witte, rode en paarse druiven lijken op het eerste gezicht vooral in kleur van elkaar te verschillen, maar er zit meer achter.
De witte
De witte, die vaak eigenlijk lichtgroen van kleur zijn, hebben een frisse en zoetzure smaak. Ze hebben een dunne schil worden graag als snack gegeten. Witte druiven bevatten veel koolhydraten(waaronder suikers) en dragen bij aan gezonde botten door de vitaminen K en B1. Ook zit er kalium in wat weer goed is voor uw nieren, darmen en lever.
De rode
Rode druiven zijn iets voller en zoeter van smaak dan de witte druif. De rode schil geeft ze niet alleen hun kleur maar bevat ook veel antioxidanten die goed zijn voor uw gezondheid. Ze bevatten meer vezels dan witte druiven en zijn zoet en voedzaam. Het aantal koolhydraten in de vorm van suikers, is nagenoeg gelijk aan de witte. Rode druiven zijn goed voor uw bloed omdat ze antibacteriële eigenschappen hebben.
De paarse
De paarse of blauwe hebben een intense, zoete smaak en een stevige schil. In die schil zitten antioxidanten, die werken ontstekingsremmend en beschermen de hart- en hersenfuncties. Daarnaast bevatten ze voedingsvezels die goed zijn voor de darmwerking. Ze geven een verzadigd gevoel en leveren vitamines en mineralen op.

Wat is de gezondste druif?
Elke kleur druif heeft zo zijn eigen voordelen, maar de verschillen in gezondheid zijn minimaal. Twijfelt u welke druiven u moet kopen? Kies dan vooral de variant die u het lekkerst vindt.
Volgens de Schijf van Vijf is het goed om dagelijks 2 porties fruit te eten. Omdat druiven vaak als tussendoortje worden gegeten, eet u er al snel meer dan u denkt. Net als bij alle andere fruitsoorten geldt: geniet met mate. Fruit bevat namelijk van nature suiker en te veel daarvan is niet goed voor ons. Houdt u zich echter aan de aanbevolen hoeveelheid van zo’n 200 gram fruit per dag, dan kunt u zonder zorgen van druiven blijven genieten.
(Bron: fruitkist.nl, Linda, Voedingscentrum, HLN. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Ik lees niets over de vele pesticiden op druiven en op druiven met of zonder pitten. Er zitten zoveel pesticiden op dat je beter geen druiven, behalve biologische, kunt eten. Pitten? Ik persoonlijk vind druiven met pitten veel lekkerder. In de supermarkten vindt je die amper. Voor druiven met pitten moet je bij de betere groentewinkel zijn.
Helemaal mee eens, Johanna.
Druiven zitten vaak vol pesticiden.
Dat kun je al vaak zien aan de witte waas die er over heen zit.
Ook vind ik dat de druiven zonder pit, vaak in de supermarkt niet best zijn en ik ook, als ik ooit druiven koop deze haal bij de groenteboer, waar ze los liggen in van die houten kistjes, dat zijn de lekkerste, met pit van die mooie grote trossen