Duur 02:40
Gepubliceerd op 23 maart 2016

Deel 7: Fruit

De meeste fruitsoorten groeien in de zomer. Maar ook dan betaalt u in de supermarkt voor een bakje frambozen zo een paar euro. Als u uw eigen fruit verbouwt, kunt u de hele zomer genieten van vers fruit en bent u veel goedkoper uit.

Aardbeien

Aardbeien zijn gemakkelijke planten die het prima doen op humusrijke grond. Ze houden niet van natte grond, maar zeker ook niet van te droge grond. Zorg voor voldoende bemesting. Aardbeien kunnen prima in potten gehouden worden, maar ook in de volle grond. Leg stro onder de bladeren zodat de vruchtjes niet op de grond liggen en wegrotten.

Frambozen

Frambozen groeien overal en onder alle omstandigheden. Plant ze in een grote pot (met gaten onderin), die u ingraaft in uw tuin, want deze planten hebben de neiging te woekeren. U moet ze jaarlijks bijmesten en goed vochtig houden.

Bosbes

De bosbes die we in de tuin kweken is de Amerikaanse bosbes. Deze is groter dan de Europese vorm en heeft meer en grotere vruchten. De smaak is echter iets minder verfijnd. Zorg voor humusrijke grond die iets zurig is (humus gemaakt van bladeren is ideaal) en bewater regelmatig. Deze langzaam groeiende struiken zullen elk jaar rijker gaan bloeien en meer vruchten opleveren.

Druiven

U kunt ook druiven kweken. Kijk wel uit welke druivensoort u kiest. De ene soort is meer geschikt voor het produceren van wijn, De andere soort is beter voor consumptie. Goed snoeien is belangrijk. Snoei in het voorjaar de struik terug naar de hoofdtak. Als er druiventrossen aan de struik zitten, snoei dan de toppen. Als u tot één blaadje boven de druiventros eraf snoeit, houdt u heerlijke druiven over.

Kiwi

Als u kiwi’s wilt kweken, heeft u heel veel ruimte nodig, want kiwiplanten worden heel snel heel groot. Houdt er rekening mee dat er pas na een paar jaar vruchten aan de plant komen. Om vruchten aan een kiwiplant te krijgen moet u 2 kiwiplanten naast elkaar plaatsen: een mannelijke en een vrouwelijke plant.

Als u het goed doet, kunt u de hele zomer lang genieten van vers fruit. Ook leuk voor de (klein)kinderen, ze helpen graag mee met water geven, plukken en opeten natuurlijk. In deel 8 komt het laten groeien van kruiden aan bod. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer