De Battenberg cake van Christiaan de Vries
Publicatiedatum: 7 februari 2025
Christiaan de Vries bakte het tot de finale van The Great British Bake Off, de Britse versie van Heel Holland Bakt. En de eerste technische opdracht die hij moest maken, was de Battenberg cake. Voor Christiaan was het toen oprecht ook de allereerste keer dat hij zo’n cake maakte. Gelukkig pakte dit goed uit en is hij bedreven in het maken van deze lekkernij. Voor de cake gebruikt Christiaan een Battenberg-bakvorm van 20 × 15 centimeter of een ondiepe vierkante bakvorm van 20 centimeter.
Ingrediënten:
- 125 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 2 middelgrote eieren, op kamertemperatuur
- 2 druppels amandelextract
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 50 gram amandelmeel
- 2 theelepels melk
- enkele druppels roze of rode voedingskleurstof
Voor de afwerking:
- poedersuiker of maïzena, voor het bestuiven
- 350 gram marsepein
- 8 eetlepels abrikozenjam
Bereidingswijze:
Stap 1: bakvorm voorbereiden
Wanneer u een speciale Battenberg bakvorm met verdelers gebruikt, vet deze dan in en bekleed met bakpapier. Gebruikt u een gewone vierkante bakvorm? Maak dan een tussenschot met bakpapier en aluminiumfolie, zodat u 2 gelijke secties krijgt. Verwarm de oven voor op 180°C (160°C hetelucht).
Stap 2: cakebeslag maken
Klop de boter met de suiker in een mengkom romig. Klop enkele minuten tot het mengsel licht en luchtig is.
Stap 3: eieren toevoegen
Klop de eieren los met het amandelextract en voeg ze geleidelijk toe aan het botermengsel. Voeg ook een eetlepel van het zelfrijzend bakmeel toe, zodat het mengsel niet gaat schiften.
Stap 4: meel en kleurstof toevoegen
Zeef de resterende bloem, voeg het zout en amandelmeel toe. Meng dit voorzichtig met 2 theelepels melk door het beslag. Verdeel het beslag in 2 gelijke porties en kleur 1 helft roze.
Stap 5: bakken
Verdeel het ongekleurde beslag over de ene helft van de vorm en het roze beslag over de andere helft. Bak 20-25 minuten tot de cake terugveert bij lichte druk. Laat kort afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster.
Stap 6: cake op maat snijden
Snijd, indien nodig, de cakehelften in tweeën zodat u 4 gelijke stroken hebt (2 roze en 2 gele). Snijd de randen recht voor een strakke afwerking.
Stap 7: marsepein uitrollen
Bestuif het werkblad met poedersuiker en rol de marsepein uit tot een rechthoek van zo’n 20 × 30 centimeter.
Stap 8: cake samenstellen
Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef het. Bestrijk een roze strook met jam en plaats deze op de marsepein. Bestrijk de andere zijden van deze strook ook met jam en leg er een gele strook naast. Herhaal dit met de overige stroken om een dambordpatroon te vormen.
Stap 9: marsepein eromheen wikkelen
Bestrijk de buitenkant van de cake met jam en vouw ten slotte de marsepein er strak omheen. Zorg dat de naad aan de onderkant zit. Strijk glad en snijd de uiteinden recht af.
(Bron: Christiaan de Vries Foto ter illustratie: Shutterstock)