BROOD: Noord-Italië

Italië is het land van meel en bloem. Is het niet voor de verse pasta, dan is het wel voor het brood. In de derde aflevering van het programma BROOD zet Robèrt van Beckhoven zijn reis voort door Italië, het land waar elke regio zijn eigen brood heeft. Hij begint in het noorden. 

Eenkoorn

In de omliggende velden van Brescia ten westen van het Gardameer  wordt weer eenkoorn geteeld, een van de oudste graansoorten ter wereld. Deze graansoort wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Dat deze graansoort in Italië wordt geteeld is uniek, want dat gebeurt tegenwoordig nog maar zelden. Met wereldkampioen Simone Rodolfi bezoekt Robèrt een oude molen en bakt hij een Pane di Monococco.

De familie Dallagiovanna levert meel aan toprestaurants door heel Italië. Robèrt gaat bij hen op bezoek en ziet hoe het graan door buizen naar de silo wordt geblazen zodat het fijnste bloem kan overblijven.

Zoutloos brood

Het Toscaanse pelgrimsdorpje Altopascio heeft haar eigen brood, zoutloos brood. Bij bakker Massimo van bakkerij Il Buon Pane leert Robèrt hoe hij brood maakt en waarom er geen zout in zit. Op het plein, onder toeziend oog van de vrouwelijke burgemeester, deelt Robèrt de broden uit aan voorbijgangers.

Kastanjebrood

In het noorden van Toscane, in Lunigiana MS, vervolgt Robèrt zijn zoektocht naar de lekkerste Italiaanse broodsoorten. Samen met Franca en Nello kastanjes in het bos. Hij brengt ze naar de molen van Daniele Rossi brengt waar ze worden gedroogd en gemalen. Het kastanjebrood was bijna verdwenen uit de streek, tot student Fabio Bertolucci het brood ‘la marocca di casola’ weer terugbracht op de kaart. Zin gekregen om zelf een kastanje brood te maken? Robèrt heeft ons zijn favoriete recept gegeven!

Aflevering 3 van BROOD is te zien op donderdag 2 februari 2017 om 22.20 uur op NPO 1.

Ingrediënten (voor 2 broden):

  • 300 gram tarwemeel
  • 100 gram roggemeel
  • 150 gram kastanjemeel
  • 10 gram zout
  • 20 gram gist
  • 300 milliliter water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 230 ⁰C.

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en meng ze in ongeveer 10 minuten rustig tot een soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 2 stukken van ongeveer 500 gram en bol op. Dek de deegbollen af met plasticfolie en laat ze nog 10 minuten rusten. Druk daarna de lucht eruit en bol ze opnieuw op. Leg de deegbollen op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 60 minuten rusten onder plasticfolie.

Bak de kastanjebroden in ongeveer 30 minuten gaar.

In de instructievideo hieronder legt Robèrt uit hoe u deeg opbolt:

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reactie

  1. Ton De Vrind says:

    Wat was dit weer een mooie aflevering van “Brood”. Wat een bezieling, prachtig.