Bossche bol

Bossche bollen van Robèrt van Beckhoven

De Bossche bol is in Den Bosch aan het begin van de vorige eeuw geïntroduceerd door een Haagse banketbakker. Die vestigde zich aan de Vischstraat in Den Bosch. Dus eigenlijk is de Bossche Bol bedacht door een Hagenees. Robèrt van Beckhoven maakt de Bossche bollen ‘zoals het hoort’ met chocolade fondant en gevuld met slagroom.

Ingrediënten:

Voor de soezen:

  • 200 milliliter water
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • snuf zout
  • 200 gram ei

Voor de chocoladefondant:

  • 200 gram suiker
  • 150 milliliter water
  • 15 gram cacao
  • 275 gram pure chocolade, in stukjes

Voor de vulling:

  • 500 milliter slagroom, gezoet en opgeklopt

Extra nodig:

  • bakplaat, ingevet en bestoven met bloem
  • 2 spuitzakken

Bereidingswijze:

Voor de soezen:

  • Breng het water met de boter in een pan aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Neem de pan weer van het vuur, doe het beslag in een kom en voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat u het volgende ei toevoegt.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit het in doppen van gewenste grootte op de bakplaat.
  • Bak de soezen op 220 °C, circa 14 minuten (de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de soezen). Heeft de oven een stoomfunctie? Voeg dan een beetje stoom toe tijdens het bakken.

Voor de chocoladefondant:

  • Breng de suiker, het water en de cacao in een pannetje aan de kook en laat dit een minuutje goed doorkoken, of tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en roer rustig de chocolade erdoorheen; laat de chocolade goed smelten, zodat u een mooi gladde fondant krijgt.

Afwerking:

  • Doop de soezen in de chocoladefondant – let op dat er geen ‘tranen’ ontstaan – en laat even drogen.
  • Vul de soezen via een kleine opening aan de onderkant met de slagroom.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Goozer01 says:

    Bedankt voor het mogen bijwonen van deze prachtige life uitzending.
    Bewondering voor de crew en regisseur dat alles zo mooi op rolletjes loopt en iedereen elkaar respecteerde.
    Wij vonden het ook erg leuk om te horen dat er voor het nieuwsprogramma vandaag wel belangstelling was.
    Mocht er weer een mogelijkheid zijn om een uitzending bij te mogen bijwonen dan willen wij graag weer van de partij zijn.
    Groetjes Ivo & Ineke Wolswijk

  2. leoB says:

    Hallo die bakkers,

    Heb geprobeerd bosschebollen te maken, maar geen bollen alles plat, misschien markeerd er wat aan de
    uitleg van de beschrijving ik weet het niet, alles uitgevoerd volgens recept, maar het lukt niet.

    Ie kan mij daarmee helpen, groetjes Leo