Bapao

Bapao’s van Robèrt van Beckhoven

Iedereen zegt broodje bapao, maar bapao betekent broodje in het Chinees. Dus iedereen noemt het eigenlijk broodje broodje. Daarnaast denk veel mensen dat het uit Indonesië komt, maar het is van oorsprong Chinees. De Chinezen hebben het in Indonesië geïntroduceerd en van daaruit is het weer in de Nederlandse keuken terecht gekomen. 

Ingrediënten: (voor ongeveer 15 stuks):

  • 500 gram tarwebloem
  • 25 gram verse gist
  • 5 gram suiker
  • 2 gram zout
  • 350 gram water

Voor de vulling:

  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 centimeter gember, fijngehakt of geraspt
  • 50 gram pinda’s, gehakt
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels appelstroop

Bereidingswijze:

Van de vulling:

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan en fruit hierin op middelhoog  vuur de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de gember en pinda;s toe en laat alles kort bakken tot het gehakt net gaar is.

Voeg de ketchup, sambal, ketjap en appelstroop toe en laat op een laag vuur nog en paar minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur, giet de vulling in een zeef en laat uitlekken. Zet apart tot gebruik.

Van het deeg:

Doe de bloem, gist, suiker en het zout in de kom van en keukenmachine. Zorg dat de gist en het zou niet direct met elkaar in aanraking komen. Laat de keukenmachine op lage snelheid draaien om alles te mengen.

Verwarm het water tot lauwwarm (lichaamstemperatuur). Voeg het water langzaam, terwijl de machine blijft draaien, toe aan de ingrediënten in de kom en kneed alles tot een soepel deeg; ongeveer 3 minuten op een middelhoge snelheid. Daar nog een minuut of 5 tot 6 op hoge snelheid. Het deeg is goed als u het dun kunt uittrekken zonder dat het scheurt. Scheurt het, kneed dan nog even door.

Bol het deeg op en laat ongeveer 10 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje of schone theedoek.

Ontgas het deeg door het nog een keer kort door te kneden en verdeel het in 15 stukjes van ongeveer 50 gram.

Neem een stukje deeg in de ene hand en vorm met de duim van de andere hand een kuiltje in het deegbolletje, zodat een soort kommetje ontstaat. Vul het kommetje met ongeveer 1 eetlepel van de afgekoelde vulling. Vouw het deeg rondom de vulling goed dicht en rol nog iets bij tot een mooi bolletje. Herhaal met de rest van het deeg. Laat ongeveer 1 uur narijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje of schone theedoek.

Zet een grote pan met kokend water op en hang hier een stoommandje boven.

Leg de bapao’s met 3 tot 4 tegelijk met de sluiting naar onderen in de stoommand en gaar in ongeveer 20 minuten. Server met sweet chilisaus.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, foto ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    veronica van Eick-Dekker says:

    Het lijkt me heerlijk om de ‘Bakpao, Bapao’ volgens het recept van Robert te maken.
    In onze Indische-keuken werd er geen pinda’s nog appelstroop toegevoegd, bij het vlees,
    ga het wel proberen
    Misschien is het uitproberen v d vulling, ‘TAHOE’ te gebruiken als vervanging van vlees.
    ’n beetje anders, en ’n uitdaging
    Succes met het programma, volg het heel graag.