Baklava

Baklava met kokos en amandel van Anna Yilmaz

Anna bakt thuis vooral om haar creativiteit kwijt te kunnen. Als ze terugkomt van het varen of omdat ze heel vrolijk is. Als Anna aan het bakken is, vergeet ze even alles om haar heen. Een van haar favoriete recepten is baklava.

Ingrediënten baklava:

  • 1 pak yufkadeeg (speciaal voor baklava en te koop bij de Turkse winkel)
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram amandelschaafsel
  • 200 gram geraspte kokos

Van het suikerwater:

  • 200 milliliter water
  • 100 gram bloemenhoning
  • 100 gram suiker

Voor de garnering:

  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 50 gram kokosrasp

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden en rooster de amandelschaafsel in 10 minuten goudbruin.

Smelt de roomboter en in pannetje en laat het een beetje afkoelen.

Haal het yufkadeeg uit de verpakking en leg een vel deeg op het werkblad. Smeer deze lichtjes in met roomboter en strooi er wat kokosrasp en amandelschaafsel overheen. Vouw het deeg 1/4 dicht en leg er 2 satéprikkers op en rol het deeg daar losjes overheen, haal de satéprikkers eruit en duw het deeg een beetje lichtjes naar elkaar toe. Smeer een ovenschaal in met roomboter en leg daar de eerste rol baklava in, herhaal dit nog 11 keer. Bak de baklava in 30 minuten gaar op 175 graden hete lucht.

Maak ondertussen de suikersiroop door het water samen aan de kook te brengen met suiker en honing. Laat het daarna 10 minuten pruttelen. Giet als de baklava uit de oven komt voorzichtig het suikerwater er overheen en laat het afkoelen.

Verwarm wat abrikozenjam in een pannetje en smeer met en kwast de baklava lichtjes in.

Rooster 50 gram kokosrasp in een koekenpan of oven goudbruin en gebruik dit als garnering over de baklava.

Tip: de baklava is een dag na het bakken het lekkerst!

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie