Atjar van Janny van der Heijden

Atjar betekent zuur. Het is eigenlijk heel simpel te maken en als het goed bewaard wordt, altijd binnen handbereik. Lekker bij Indonesisch eten maar ook bij saté met brood. Janny maakt 2 soorten, die op basis van komkommer en gemengd. En het woord zegt het al: gemengd zuur dus varieer naar eigen voorkeur met:  bloemkoolroosjes, broccoli, sperzieboontjes, paprika, komkommer, ui of taugé. Blancheer harde groenten eventueel kort voor ze te mengen met de overige groente.

Ingrediënten atjar ketimoen (komkommer atjar):

  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1 sjalotje
  • 5 eetlepels (natuur)azijn
  • 3 eetlepels rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel mosterdzaadjes (licht gekneusd)
  • mespunt zout

Bereidingswijze:

Snijd de komkommer In de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in plakken. Halveerde rode peper en snijd deze in reepjes. Pel en snipper de sjalot. Doe alles samen in een kom of uitgekookte weckpot.

Verwarm de azijn en voeg hier de suiker aan toe samen met de gekneusde mosterdkorrels. Roer tot de suiker is opgelost en voeg het zout toe. Laat 30 seconden koken en neem dan de pan van het fornuis. Laat enigszins afkoelen.

Schenk het azijnmengsel over de groenten.

De atjar kan vrij direct gebruikt worden of in een weckpot bewaard. De groente slinkt dan wel iets. Zet de goed afgesloten pot op een koele plek.

Tip: voeg een handje vol taugé toe. Was de groente eerst en overspoel met kokend water in een zeef of vergiet. Voeg de goed uitgelekte taugé bij de komkommer. Ook heel lekker een theelepel mosterdpoeder in de azijn oplossen. De atjar wordt dan iets scherper.

Ingrediënten atjar tjampoer (gemengd zuur):

  • 1/2 witte kool
  • 3-4 iets grotere wortels (moeten met dunschiller in repen gesneden)
  • 1-2 rode pepers
  • 4 centimeter gemberwortel
  • 3 tenen knoflook
  • 500 milliliter azijn
  • 125 milliliter water
  • 75-100 gram rietsuiker of gula djawa
  • 1 volle eetlepel kurkuma
  • ½ theelepel korianderzaadjes

Bereidingswijze:

Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de stukken kool in dunne repen(gebruik eventueel een mandoline). Maak de wortels schoon en snijd ze met een dunschiller in dunne repen. Halveer de pepers en snijd deze in reepjes. Schil de gember en pel de knoflook.  Snijd beide in dunne plakken. Meng alle groente in een grote of meerder weckpot(ten).

Breng azijn, water en suiker aan de kook. Voeg de kurkuma  en korianderzaadjes toe als de suiker is opgelost. Schenk heet over de groente en laat afkoelen.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie