markt

Zorgen om de toekomst van de markt

De doordeweekse markt verkeert in zwaar weer. De klandizie daalt en lege kramen zijn het gevolg. De reden? Het beleid van de gemeenten op dit gebied. 

Zoetermeer als voorbeeld

In Zoetermeer is er elke dinsdag een markt die van oudsher druk bezocht wordt. Lange tijd is het stadscentrum de vaste plek, maar dat verandert in 2013; de gemeente beslist dat de markt moet verplaatsen naar een buitenwijk. In deze wijk wonen vooral tweeverdieners die overdag werken en geen tijd hebben om een markt te bezoeken. Het gevolg? De zoetermeerse markt kan het hoofd amper boven water houden.

Verplaatsen van de markt

Helaas is deze stad geen uitzondering. Overal in Nederland zijn de afgelopen jaren dagmarkten verplaatst. Dit omdat de gemeenten de markten niet meer kenmerken als iets heel belangrijks en graag een andere invulling willen geven aan de centrale pleinen waar de markten worden opgezet. “Wat wij nu ziet is dat vooral dagmarkten op maandag en dinsdag het moeilijk hebben”, zegt Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging van Ambulante Handel (CVAH), tegen de redactie van Hallo Nederland. Volgens Achterhuis ligt dit deels aan het massale verplaatsen van de markten door gemeenten.

Oplossingen vanuit gemeenten

Om de markten te redden, zouden gemeenten volgens Achterhuis een stuk flexibeler moeten zijn. Bijvoorbeeld met de tijden waarop er goederen verkocht mogen worden. “Bijvoorbeeld vooral in de middag, als tweeverdieners ook de tijd hebben om de markt te bezoeken”, geeft hij als voorbeeld. Hij erkent dat dit soort veranderingen al wel gaande zijn, maar de steun vanuit de gemeenten kan beter.

Hoewel de markten in Nederland het zwaar hebben, wordt er jaarlijks nog steeds 1,6 miljard euro omgezet. Vooral de kramen waar eten wordt verkocht doen het goed.

Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op 30 januari 2018 aandacht aan het markt-probleem. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: redactie Hallo Nederland, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie