loterij

Zo groot (klein) is de kans op winnen met een loterij

De Consumentenbond heeft in de zomer van 2020 de winkansen bij de belangrijkste Nederlandse loterijen op een rij gezet. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is de kans op een leuke prijs in de loterij miniem, maar er zit wel degelijk verschil tussen de verschillende loterijen en hoogte van prijzen.

Grootste kans op 1 miljoen euro bruto bij BankGiro Loterij

Wie meedoet aan de BankGiro Loterij heeft de meeste kans om een prijs van 1 miljoen euro in de wacht te slepen. De kans op die grote prijs is wel nog steeds erg klein: 1 op 790.499. Van dat bedrag blijft na aftrek van de kansspelbelasting 699.000 euro over. Wie de meeste kans wil maken op 1 miljoen euro netto, kiest het best voor het Miljoenenspel, met een winstkans van 1 op 2,5 miljoen.

Grootste winstkans

Consumenten die meespelen met de Staatsloterij hebben de meeste kans op een prijs (1 op 2). Maar de grootste winkans betekent niet automatisch ook winst. Wie speelt om winst te maken, kan het beste kiezen voor Krasloten 24 Karaat Cash. Bij deze loterij is de kans op een prijs die groter is dan de inleg (5 euro per lot) het grootst, namelijk 1 op 4,8.

Grootste prijs in een loterij

De grootste prijs valt te winnen bij de Eurojackpot. De hoofdprijs kan daar oplopen tot wel 63 miljoen euro. De kans om die te winnen is echter minimaal: 1 op 95.344.200. De hoofdprijs is wel bruto, maar ook na belastingaftrek blijft er ruim 44 miljoen euro over.

Oudejaarsloterij

De enige loterij die qua hoofdprijs aan het bedrag van de Eurojackpot kan tippen, is de Oudejaarsloterij. Omdat de jackpot er gegarandeerd uit gaat is de winkans net zo groot als het aantal verkochte loten. Zo tussen de 1 op 7 miljoen dus. Wel worden die loten voor 30 euro per stuk verkocht en spelen deelnemers bij de Eurojackpot al voor 2 euro mee. In het AD vertelt Casper Albers, hoogleraar Statistiek, dat het gekozen eindcijfer soms ook van invloed is op de prijs. De Staatsloterij zelf heeft volgens Albers laten weten dat op eindcijfer 4 sinds 2013 de meeste prijzen zijn gevallen. Zowel in het geval van de Oudejaarstrekkingen als de reguliere trekkingen. Zo gauw extra veel mensen op eindcijfer 4 inzetten gaat de winkans echter weer omlaag. Dus de computer de cijfers laten kiezen is volgens hem wellicht toch de verstandigste keuze.

Kans om door bliksem geraakt te worden groter

RTL Nieuws vergelijkt de kans op het winnen van de loterij met andere gebeurtenissen. Zo is de kans dat u door de bliksem wordt geraakt 3 keer groter, dat u een parel vindt in een oester 478 keer groter en binnen 3 keer de juiste pincode van een gevonden pinpas raadt 2.142 keer groter.

(Bron: RTL Nieuws, AD, ANP, Consumentenbond, Kassa. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  dragon says:

  Ik doe met geen enkele loterij mee, en mede om de volgende reden.
  De gigantische prijzen van miljoenen euro’s vind ik asociaal.
  Degene die dat wint komt vaak in de narigheid.
  Het zou beter zijn om meerdere kleine prijzen, tot maximaal 100.000Euro uit te keren.
  Daar kan een mens leuke dingen mee doen.
  De kans wordt dat ook groter dat je iets wint.
  Ook dan zou ik een gokje willen wagen.

   Lenny57 says:

   Helemaal mee eens!