treinen winkels

Winkels openen hun deuren weer en NS laat meer treinen rijden

De zogenoemde intelligente lockdown is nog in volle gang, maar toch besluiten veel winkels hun deuren vanaf deze week weer te openen. Ook rijden er sinds woensdag 29 april 2020 weer meer treinen op het Nederlandse spoor. Maar dit betekent niet dat u weer als vanouds kunt winkelen of reizen. 

Meer treinen

De NS zet met ingang van vandaag weer iets meer intercity’s in. Ruim een maand geleden, op 21 maart 2020 stelt de NS een basisdienstregeling in, waarbij vanaf elk station 2 keer per uur een trein in elke richting vertrekt. Dat zijn vooral sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen. Met de verruiming van de basisdienstregeling vertrekt vanaf bijna ieder station waar normaal intercity’s stoppen, minstens één keer per uur weer een intercity. Ook de IC Direct rijdt weer 2 keer per uur tussen Amsterdam en Rotterdam.

Nog steeds alleen noodzakelijke reizen

Toch betekent de verruiming van de dienstregeling niet dat iedereen weer zomaar in de trein kan stappen. De extra treinen die vanaf vandaag rijden, zijn er juist om Nederland bereikbaar te houden en de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen voor de mensen met vitale beroepen die afhankelijk zijn van reizen met de trein. De NS roept dus nog steeds op om enkel te reizen als het echt noodzakelijk is en anders thuis te blijven.

Ook enkele andere vervoersbedrijven in de grote steden verruimen hun dienstregeling. Zo merkt het Amsterdamse ov-bedrijf GVB dat het drukker begint te worden in het openbaar vervoer en datzelfde geldt voor HTM in Den Haag en het Rotterdamse RET.

Winkels openen deuren weer

Aan het begin van de intelligente lockdown gaan er niet alleen minder treinen rijden, ook veel winkels kiezen ervoor om hun deuren tijdelijk te sluiten. Bij veel winkels blijft het gedurende de afgelopen weken wel mogelijk om online aankopen te doen, maar nu gaan ook veel fysieke winkels weer open. Wel moeten klanten zich aan verschillende veiligheidsmaatregelen houden.

winkel

Het wordt langzaam weer drukker in de winkelstraten.

Looproutes en geen kopje koffie

Zo opent de Bijenkorf haar 7 filialen vandaag weer. In de winkels is de anderhalve meterafstandsregel van kracht en verder is het aantal klanten dat tegelijkertijd in de winkels wordt toegelaten beperkt. Ook zijn er looproutes gemaakt en zijn horeca- en cosmeticadiensten bijvoorbeeld niet open.

Grote drukte

Ook ketens zoals H&M, WE, Zara en Ikea openen hun meeste deuren deze week weer, nadat zij deze aan het begin van de lockdown vrijwillig hebben gesloten. Bij veel filialen van Ikea leidt de heropening op dinsdag 28 april gelijk tot grote drukte. Vooral rond openingstijd staan er dinsdagochtend lange rijen en ondanks het strikte deurbeleid is het in de winkels zelf af en toe lastig de 1,5 meter afstand te bewaren.

Blijf nog steeds zoveel mogelijk binnen

Er mogen dan wel weer veel winkels geopend zijn, maar er wordt u nog steeds gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven. En daar hoort een bezoekje aan een kledingwinkel of meubelzaak eigenlijk niet bij. Bedenk daarom voor u de deur uit gaat of het echt nodig is om naar de winkel te gaan, in sommige gevallen kunt u bijvoorbeeld ook online uw aankopen doen. Hiermee voorkomt u dat u zich onnodig in drukke situaties, zoals bij de heropening van Ikea, bevindt.

(Bron: ANP, Algemeen Dagblad, Telegraaf)

Geef een reactie