valse mails

Wees alert op valse mails van de banken

De DDoS-aanvallen van de afgelopen dagen zorgen niet alleen voor de nodige problemen bij de banken en (overheids)instanties, het is ook een kweekvijver voor internetcriminelen. Zo bestaat er een grote kans dat u de komende dagen wordt bestookt met valse mails van uw bank. 

Phishing

Via vals e-mails, phishing, proberen internetcriminelen gegevens van u te achterhalen. Zij sturen mails vanuit de bank of een instantie met de vraag om bijvoorbeeld uw wachtwoorden te wijzigen of andere persoonlijke gegevens door te geven. Die mails zien er behoorlijk echt uit en wekken de indruk daadwerkelijk door de bank over (overheids)instantie te zijn gestuurd. Maar deze mails worden door criminelen verstuurd en door te klikken op de link die erin staat komt u uit op een nagemaakte website. Wanneer ze uw gegevens hebben kunnen ze in een rap tempo geld afschrijven of overboeken naar andere rekeningen.

Banken vragen nooit per mail om persoonlijke gegevens

Door de grote DDoS-aanvallen van de afgelopen dagen spelen criminelen in op de angst die heerst van de kwetsbaarheid van onze gegevens. Met de mails willen ze u het idee geven dat u er goed aan doet uw wacht woorden te wijzigen. Banken vragen u nooit om wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens per telefoon, e-mail of SMS. Ontvangt u toch zo’n mail, twijfel dan niet en neem contact op met uw bank. Veel banken hebben zelfs een mailadres waar u deze valse mails naar toe kunt sturen. U helpt hen dan om dit soort mails verder terug te dringen. Het belangrijkste is dat u niet ingaat op het verzoek in de mail.

(Bron: ANP)

Geef een reactie