meubelen

Waarom duurt het soms zo lang voordat uw nieuwe meubelen er zijn?

Veel mensen vinden het uitzoeken van meubelen leuk, maar de levertijd stemt niet iedereen vrolijk.  Soms moet u wel 2 maanden wachten op die nieuwe bank, tafel of stoelen. Hoe komt het dat dit zo lang duurt?

Veel mogelijkheden

Vooropgesteld: niet elke meubelwinkel heeft levertijden van weken of soms zelfs maanden. Wie naar de welbekende Zweedse meubelgigant gaat, kan de uitgezochte producten vaak meteen meenemen. Als u iets koopt bij een meer specialiseerde winkel is dit vaak niet mogelijk. Dat komt omdat het gekozen product vaak in allerlei uitvoeringen beschikbaar is. U kunt het gekozen meubel zo helemaal naar uw wensen samenstellen, waardoor het dus in feite voor u op maat gemaakt wordt. En dat op maat maken kost tijd.

meubelen

Meubels uit speciaalzaken zijn er vaak in allerlei uitvoeringen en kleuren.

Bij de fabrikant

Eerst moet uw bestelling door het bedrijf doorgegeven worden aan het atelier of de fabrikant. As uw order hier eenmaal is aangekomen betekent dit niet dat er direct overgegaan zal worden tot de productie. De fabrikant is vaak ook afhankelijk van leveranciers, die bijvoorbeeld bepaalde onderdelen levert. Zolang zij die onderdelen niet of onvoldoende hebben, kan er niets gemaakt worden.

Daarnaast is ook het aantal bestellingen van invloed op de maaktijd. Als er 1 bestelling van een bepaalde banksoort is, is het natuurlijk niet winstgevend om deze bank meteen te gaan maken. De fabrikant wacht in dat geval eerst totdat er meerdere bestellingen van dezelfde bank binnen zijn gekomen, zodat de productie rendabel is.

Transport

Als uw meubel goed en wel gemaakt is, moet het nog bij uw thuis afgeleverd worden. Ook dat kan veel tijd in beslag nemen, omdat veel meubelen in het buitenland worden gemaakt en dus eerst naar Nederland vervoerd moeten worden. Ook voor het transport geldt dat dit rendabel moet zijn, wat inhoudt dat meubelen niet per stuk, maar per partij worden vervoerd.

3 maanden wachten

Dit alles kan zomaar 8 tot 12 weken in beslag nemen, maar het kan ook voorkomen dat dit langer duurt omdat er bijvoorbeeld sprake is van een zomerstop of een extreem drukke periode. Door corona bestellen mensen meer meubelen, waardoor veel woonwinkels het extra druk hebben en dus hun levertijden moeten verruimen.

(Bron: Homestock, AD, kijkopmeubelen)

Geef een reactie