e-bike

Verzekeringspremies e-bike door het dak

Consumenten die hun elektrische fiets (e-bike) willen verzekeren, moeten rekenen op hoge premies. In sommige steden in Nederland zijn de bedragen met 62 procent gestegen ten opzichten van vorig jaar.

Stijging

Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite besteproduct.nl. In de 4 grote steden van Nederland zijn de premies nooit laag geweest, maar zij stijgen nu ook voor inwoners van andere stedelijke gebieden. Vooral inwoners van Groningen, Arnhem en Maastricht betalen fors meer. De premies zijn hier gestegen van 252 euro per 3 jaar naar 408 euro voor dezelfde periode.

Reden voor deze stijging is het feit dat steeds meer jonge mensen ook een e-bike hebben. Zij gaan anders met een fiets om, waardoor verzekeraars meer schadeclaims krijgen. Hierdoor stijgen de premies.

Woonplaats

Ook de plek waar de bezitter van de fiets woont, telt mee. Mensen die in een stad wonen, hebben meer risico dat hun fiets gestolen wordt of om een ongeluk te krijgen. Daarom betalen zij ook meer.

Daling

Het onderzoek wijst uit dat er ook gebieden zijn waar de verzekeringskosten voor een e-bike juist dalen. Zo betaalt een inwoner van het Zuid-Limburgse Simpelveld in 2017 20 euro minder over 3 jaar dan in 2016.

Niet verplicht

In het onderzoek is uitgegaan van een verzekeringstermijn van 3 jaar. Iedereen die een dergelijke fiets verzekert, kan kiezen voor een bepaalde periode waarover hij of zij dit wil doen. 3 jaar is een populaire optie onder bezitters. Een verzekering afsluiten voor een e-bike is niet verplicht.

(Bron: ANP, Algemeen dagblad, ANWB)

Geef een reactie