Teletekstpagina met treininformatie leeft voort op internet

Met ingang van 1 augustus stopt NS met het geven van actuele reisinformatie via Teletekstpagina 751. De pagina krijgt wel een nieuw leven in een webversie.

Actuele treininformatie

Op de website tt751.nl is voortaan alle treininformatie terug te vinden in dezelfde opmaak als voorheen op Teletekst. De NS kondigde vorige week aan per 1 augustus te stoppen met de actuele reisinformatie over de treinenloop via NOS Teletekstpagina 751. Volgens de Spoorwegen werd van de pagina op Teletekst amper meer gebruik gemaakt en er zijn goede alternatieven, zoals de NS-app en ns.nl. Het besluit is volgens NS genomen met instemming van de reizigersorganisaties.

Opheldering

Rover, de vereniging van OV-reizigers, zegt dat geen sprake is van instemming. Weliswaar neemt het gebruik van Teletekst “zwaar af”, maar de reizigersvereniging betwijfelt of dit het stoppen van informatiepagina rechtvaardigt. Rover wil van NS opheldering over het aantal overgebleven gebruikers. Daarna wil de belangenorganisatie met de NS in gesprek.

Ouderen

Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl stelt dat vooral ouderen nog gebruikmaken van Teletekst. Hij verwijst naar de afschaffing van het spoorboekje, dat vervolgens door hem in samenwerking met Rover opnieuw is uitgebracht. Daarvan worden er via de AKO-winkels nog altijd 5000 per jaar verkocht.

Treinstoringen

Software-ontwikkelaar Geert Wirken betreurt het opdoeken van de pagina, die hij “een markant onderdeel van Teletekst” noemt en die sinds 1990 wordt gebruikt door de NS-verkeersleiding om treinreizigers te informeren over storingen. Als fervent treinreiziger waardeerde hij het snelle, gemakkelijke en toegankelijk overzicht van treinstoringen. Hij noemt de nieuwe website een eerbetoon. Wirken richtte in 2011 de website rijdendetreinen.nl op, volgens eigen zeggen uit ergernis over treinstoringen bij NS. De bijbehorende app is inmiddels circa 90.000 keer gedownload. Ook die kent geen winstoogmerk, zegt hij.

Ludieke actie

De ontwikkelaar verwacht geen problemen met het copyright, nu hij het aanzien van de treinpagina vrijwel identiek heeft overgenomen op zijn website. Wirken: ,,Ik hoop het niet. De site is een ludieke actie, ik verdien er niets aan en er komen geen advertenties op.” De webversie van de treinpagina wordt doorlopend ververst met actuele verstoringen.

Update 29 juli 2016

De reizigersorganisaties hebben aangegeven dat, hoewel het gebruik van Teletekst flink afneemt, zij zich afvragen of dit het stoppen met pagina 751 rechtvaardigt. NS heeft daarop op vrijdag 29 juli 2016 besloten pagina 751 voorlopig in de lucht te houden.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    maryan says:

    Ik hecht veel waarde aan teletekstpagina’s. Kijk veel naar teletekst. Zou de verwijdering van de spoorinformatie niet toejuichen, doordat ik weinig kennis van de computer heb.
    Ik vind het al niet juist, dat AT5 de teletekstpagina’s v.d. tv heeft gehaald. Dit als Hoofdstad van Nederland., terwijl andere provincies nog steeds teletekst op tv geven. Het is voor ouderen een belangrijke bron van informatie uit het land.
    Laat men een beetje meer aan de ouderen denken. Op tv wordt bij een aantal programma’s ook al verwezen voor verdere informatie “zie de website”
    Hoop dat ze meer aandacht aan deze mensen schenken