Steeds meer 50-plussers op de scooter

Het brom- en snorfietsenbezit onder ouderen is de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van de Bovag. Welvarende 50-plussers stappen steeds vaker op hun scooter voor een tochtje door de buurt. Onder jongeren is het juist een stuk minder populair dan 10 jaar geleden.

Flinke groei

10 jaar geleden hadden bijna 270.000 ouderen een brom- of snorfiets, dit jaar zijn dat er al ruim 483.000, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Bovag. Vroeger hadden ouderen vooral een brommer omdat een auto te duur was, tegenwoordig hebben ze er gewoon een brommer of scooter bij, naast de fiets en auto. “Zo kunnen ze hun vervoersmiddel per keer kiezen. De scooter gebruiken ze vaak voor leuke tochtjes.” aldus een woordvoerder van de Bovag.  De Vespa is veruit het populairste merk. Anders klassiekers als Yamaha en Peugeot doen het ook goed, naast de Aziatische merken Kymco en Sym, aldus de Bovag. Door de opmars onder ouderen is het totale brommer- en snorfietsbezit het afgelopen decennium met twee derde gegroeid, tot 1,1 miljoen stuks.

Nostalgie

Onder jongeren is de scooter een stuk minder populair. In 2007 hadden de 16 tot 20-jarigen nog bijna 89.000 brom- en snorfietsen. Begin dit jaar waren daar nog 41.000 van over.De Bovag heeft wel een verklaring voor de opmerkelijke doelgroepwijziging. Voor jongeren is het bromfietsrijbewijs sinds 2006 verplicht; sinds 2010 moet er ook een praktijkexamen voor worden afgelegd. Jongeren kiezen daarom vaker voor de elektrische fiets. Of voor een auto, omdat daar tegenwoordig al vanaf 17 jaar een rijbewijs voor gehaald kan worden. Met dat autorijbewijs mag overigens ook op de brommer worden gereden, vandaar dat ouderen het bromfiets-rijexamen meestal niet meer hoeven af te leggen. De populariteit onder ouderen is vooral te danken aan de scooter. Die roept bij 50-plussers nostalgische gevoelens op, zo heeft de Bovag onderzocht. Bovendien willen ouderen steeds vaker op meerdere manieren mobiel zijn. Ze hebben dus een auto, een fiets en een scooter of bromfiets.

(Bron: bovag.nl, volkskrant.nl)

Geef een reactie