Scootmobielen raken vaker te water

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD) wil dat er meer aandacht komt voor de rijvaardigheid van bestuurders van scootmobielen. Dat meldt Medisch Contact op basis van onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Na bestudering van statistieken trekken studenten de conclusie dat in de afgelopen 10 jaar het aantal reddingen van bestuurders die te water raken, is toegenomen.

Scooterbewijs halen

“Om brommer te mogen rijden moet je tegenwoordig een rijbewijs halen. Raar dat we bij een groep mensen die vanwege hun gezondheid minder vaardig zijn, iets dergelijks niet vereisen.” Aldus een woordvoerder van de MRD. Zijn organisatie pleit dan ook voor de invoering van een test, die periodiek moet worden herhaald.

Meer reddingen

In de periode 2006-2009 werden gemiddeld 7 reddingen per jaar uitgevoerd, sindsdien zijn het er jaarlijks gemiddeld 16, blijkt uit het onderzoek. Niet altijd komt hulp op tijd: het afgelopen jaar verdronken scootmobielbestuurders in onder meer Bergen op Zoom, Barendrecht en Bunschoten.

In de afgelopen 10 jaar is het aantal scootmobielen enorm toegenomen: “We weten niet hoeveel het er precies zijn en we weten ook niet hoeveel bestuurders er daadwerkelijk zijn verdronken, maar we zien deze cijfers toch als een signaal.” Dat het misgaat komt volgens hem ook door technische tekortkomingen. “Het onderscheid tussen gas geven en remmen is niet altijd helder. De constructie met drie wielen is ook niet ideaal, bij het raken van een stoepje valt hij al om.”

 

Geef een reactie