Plofkraak Rabobank

Rabobank zet beveiligers in tegen plofkraken

Om plofkraken te voorkomen zet de Rabobank een nieuw middel in: beveiligers. Zij moeten ’s nachts de geldautomaten bij appartementencomplexen en op rustige plekken bewaken. Daar waar geen bewakers komen, wordt vaker gesurveilleerd en worden pinautomaten uit voorzorg afgesloten. 

Zwaardere explosieven

In 2016 zijn er in totaal 79 plofkraken gezet. De meest kwetsbare automaten zijn die bij appartementencomplexen en winkelcentra. Omdat de Rabobank niet weet of deze woningen en complexen de explosie kunnen doorstaan, worden er maatregelen getroffen. Al eerder kondigt de Rabobank aan om pinautomaten weg te halen of te verplaatsen. Werd er vroeger gas gebruikt bij een plofkraak, tegenwoordig worden ze gepleegd met explosieven. Door het gebruik van die explosieven neemt de schade toe. Voorheen had alleen de automaat schade, maar door de kracht van de explosie is er nu meer schade en risico voor de omwonenden.

Geen risico nemen

In de regio Nijmegen, Rijk van Nijmegen, sluit de Rabobank uit voorzorg 18 pinautomaten in de nachtelijke uren en lopen er beveiligers rond om de automaten in de gaten te houden. Alleen de inpandige automaten blijven in tact. “Het zetten van een plofkraak lijkt een trend, een gevaarlijke trend. We willen geen enkel risico nemen.”, aldus Antoine Driessen van Rabobank Rijk van Nijmegen tegen Omroep Gelderland. “De ravage na zo’n kraak is groot. Dan hebben we het alleen nog maar over materiële schade. Maar als het over mensen gaat, dan wil ik dat niet op mijn geweten hebben.”

Afsluiten pinautomaten

Om de kans op een plofkraak te verminderen, sluit de Rabobank automaten ’s nachts af. Dit gebeurt met stalen platen en rolluiken. Het is een tijdelijke oplossing. De bank gaat nog op zoek naar een definitieve oplossing, want het weghalen en de nachtelijke sluiting van de automaten heeft consequenties voor de consument. Zo kan er tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends niet gepind worden. De Rabobank heeft 2000 geldautomaten in Nederland. Het merendeel daarvan bevindt zich in winkelcentra’s. Inmiddels hebben ook andere banken aangegeven maatregelen te treffen tegen plofkraken van hun automaten.

(Bron: NOS/Omroep Gelderland)

Geef een reactie