Nepsites

Nepsites en nepberichten over hulp voor Oekraïne in omloop

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben cybercriminelen en oplichters niet stil gezeten. Met nepsites maken ze misbruik van de goedheid van mensen die willen helpen en doneren. De nepsites zijn bijna niet van echt te onderscheiden. En er zijn nepmails in omloop met malware om financiële gegevens van mensen te stelen. 

Nepsites

De nepsites zijn vaak letterlijke kopieën van bestaande hulporganisaties. “Dus direct herkennen is lastig”, meldt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Infoblox. Volgens het bedrijf steeg het aantal aanvragen voor domeinnamen voor nieuwe website’s sinds het uitbreken van de oorlog enorm. Daar zitten goede sites tussen, maar ook malafide.

Controleer alle gegevens

De nepsites verschillen onder andere in dat zij andere betalingsmogelijkheden aanbieden. Zoals in cryptovaluta als de bitcoin. Dat is ongewoon. Doneren gaat in zo goed als alle gevallen in gewone valuta. Iets anders dat opvalt is dat er gevraagd wordt geld over te maken naar adressen die niet kloppen of waarvan geen transactiegeschiedenis bekend is. Van bedrijven waaraan regelmatig wordt gedoneerd, is dit gewoon na te gaan. Hieronder nog een paar tips.

  • Check het doel of initiatief. Zoek of er nog meer over te vinden is en of deze informatie overeenkomt met wat u op de de donatiepagina leest.
  • Kijk goed naar de spelling. Vaak zit de site vol (taal)fouten.
  • Probeer eventueel telefonisch contact te zoeken met het doel als u het niet vertrouwt.
  • Controleer de gebruiksvoorwaarden. Daar zitten soms fouten in met doorverwijzingen naar verkeerde sites.

DAO’s in blockchains

Deze malafide hulpacties kunnen volledig legaal op worden gezet door de zogeheten DAO’s, decentrale autonome organisaties. Een DAO is een organisatievorm zonder organisatiestructuur. Deze contracten worden opgeslagen in blockchains. Dat is een systeem voor het opslaan van data in een netwerk van gebruikers. Deze gebruikers kunnen in een gezamenlijke database transacties bijhouden, zodat het lijkt of ze zelf de touwtjes in handen hebben. Blockchains kunnen nuttig zijn, omdat de data wordt verdeeld en niet verloren gaat, maar het is ook mogelijk om er vals mee te spelen. Transacties kunnen zoekraken. En het gedoneerde geld is niet meer te achterhalen.

Nepmails met keyloggers

Niet alleen de nepsites maken misbruik van de oorlog in Oekraïne, er worden ook nepmails verspreid. Deze nepberichten bevatten zogeheten malware. Het gaat volgens Infoblox voornamelijk om mails met een keylogger als bijlage. Dat is software dat ongemerkt de aanslagen op uw toetsenbord registreert. Zodra u de bijlage opent, gaat de keylogger aan de slag.

Kortom, wees bedacht op nepsites en nepberichten in uw mailbox. Hoe goed de bedoelingen ook lijken, vertrouwt u het niet, maak dan geen geld over en klik niet op de bijlage. Kijk voor meer informatie over oplichting op de site van de Fraudehelpdesk.

(Bron: RTL Nieuws, VPNgids.nl, Infoblox. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie