kleding

Nederlandse kleding uit ‘foute’ fabrieken onder vuur

Fabrieksarbeiders die in India kleding maken voor Nederlandse merken als C&A, McGregor, G-Star, MEXX en WE Fashion verdienen niet genoeg om van rond te komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Schone Kleren Campagne en de Landelijke India Werkgroep. Ruim een derde heeft niet eens het minimumloon. De kledingmerken herkennen zich niet in deze kritiek.

Uitgekleed/Aangekleed

In het rapport Uitgekleed/Aangekleed staat dat fabrieksbazen verplicht overwerk vrijwel nooit uitbetalen, werknemers intimideren en vrouwen minder betaald krijgen dan mannen. Ook doen sommige fabrieken niks aan sociale verzekeringen en ziektekosten. Schone Kleren Campagne roept mensen op een petitie te tekenen om zo wat te doen aan de werkomstandigheden in de fabrieken.

Transparantie

In het onderzoek worden ook Nederlandse merken als Coolcat, The Sting (Mills Brothers, Hallinger) en Scotch & Soda genoemd. Schone Kleren Campagne vindt merken niet transparant over waar de kleding wordt gemaakt: “Dus om tot 10 fabrieken te komen waar voor Nederlandse merken wordt geproduceerd, vroegen onze onderzoekers bij meerdere fabrieken rond tot ze beet hadden.’’

De milieuorganisatie verwacht van kledingbedrijven dat die een concreet plan maken voor een leefbaar loon voor alle arbeiders en dat de inkoopprijs het voor leveranciers mogelijk maakt een leefbaar loon te betalen. “De overheid moet stevige afspraken met alle kledingbedrijven maken dat dit ook gebeurt en er voor zorgen dat productielocaties openbaar worden gemaakt”, aldus Gerard Oonk, directeur Landelijke India Werkgroep.

Reacties

“Er werd in de afgelopen jaren minder dan 0,1 procent van de collectie van CoolCat in India geproduceerd”, aldus CoolCat in een reactie. Bovendien zegt het de aangegeven ‘fabriek 4’ in het onderzoek niet te kunnen identificeren. Scotch & Soda zegt nooit kleding te maken in de fabriek waar het bedrijf in het onderzoek aan wordt gelinkt. Beide kledingmerken zeggen het werk van Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep te ondersteunen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Het is schrijnend te moeten constateren dat de Europese regeringen nog steeds niet een wetgeving hebben beklonken om uitbuiting en slavernij in ontwikkelingslanden onmogelijk te maken. Dit is een gebruikelijke uiting van het kapitalisme, gebezigd door de uitverkorenen. Zowel de politieke bobo’s als de industriele bobo’s zijn afkomstig uit de groep uitverkorenen en die houden elkaar de hand boven het hoofd. … Er komt nooit een sluitende wet, die uitbuiting en slavernij onmogelijk maken. … Daar is het kapitalistische systeem op gebaseerd. … Ik kan de beelden nog herinneren van de ingestorte fabriek in India waar honderden slaven om het leven kwamen. Personen zoals Khan van de CoolCat, zijn alleen maar uit op winst en gaan daarvoor over lijken. Ik heb de beelden nog voor me, dat Khan in een TV programma, dreigde om de politiek aan te klagen en schadevergoeding te eisen, omdat hem schade was berokkend, met valse aantijgingen. Deze bluf was alleen maar bedoeld om zijn naam en eer te redden. Het bleef (wijselijk) bij dreigementen, omdat hij donders goed weet dat hij fout zit met zijn manier van zakendoen. Maar die manier van zakendoen gaat onverminderd door, wat anderen daarvan vinden.

    oosterwijck says:

    In navolging op “foute fabrieken”, kwam er weer een bericht over slavenarbeid/kinderarbeid in Turkse textielfabrieken, door Syrische vluchtelingen. Ook nu weer worden kwetsbare mensen uitgebuit door geldwolven. En weer was Coolcat eigendom van dhr. Khan in beeld. Dat soort tuig moet een pak slaag krijgen.