datingfraudeurs

Meldpunt: datingfraudeurs verleiden mensen tot valse beleggingen

Een nieuwe vorm van datingfraude in eenzame coronatijden: een combinatie van dating- en beleggingsfraude. Daarover komen meldingen binnen bij Fraudehelpdesk en Meldpunt. 

Online dating

Danny (47) is vader van 3 kinderen en gescheiden. Hij is op zoek naar een nieuw relatie en komt via datingapp Tinder in contact met de Koreaanse dame Zhang, die volgens haar op 40 kilometer afstand van hem woont. Wekenlang chatten ze en Danny wordt verliefd. Zij overtuigt hem ervan dat zij een succesvolle zakenvrouw is en haalt hem over om met cryptovaluta te investeren in haar Koreaanse cosmeticabedrijf. Danny doet anoniem zijn verhaal in Meldpunt.

Marloes Kolthof van Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze nieuwe vorm van datingfraude. Rechtspsycholoog Sophie van der Zee vertelt over het psychologische proces van inpalmen dat uitmondt in list en bedrog.

Aflossingspauze

Tonnie Keetels (73) is boos op Rabobank. Hij had vanaf 1976 een elektronicawinkel, is nu met pensioen, maar bezit nog wel het pand waarop een zakelijke hypotheek rust. Omdat er vanwege de coronamaatregelen geen nieuwe huurder is en hij geen inkomsten uit het pand haalt, vraagt hij hypotheekverstrekker Rabobank om een rente- en aflossingspauze. Hij hoeft zes maanden niets te af te lossen, maar de rentebetalingen lopen wel door. Tot zijn schrik ziet hij dat Rabobank wel de looptijd met een half jaar verlengt. Hij betaalt nu 6 maanden extra rente, wat hem ruim 2000 euro kost.

Is dit ondernemers helpen in coronatijd? En mag dit zomaar? MAX Ombudsman Rogier de Haan kijkt naar de zaak en vertelt hierover in Meldpunt.

Meldpunt is te zien op vrijdag 1 mei 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Beleggen is een ziekte die uitgeroeid moet worden met wortel en tak. We moeten terug naar de tijd dat iedereen zelf moet werken om geld te verdienen. Dat geldt zowel voor de belegger als voor de ondernemer. Een ondernemer moet zelf zijn bedrijf opbouwen en een arbeider moet zelf zijn handen gebruiken. Het is totaal onzinnig om met geld van anderen lucht te bakken. En het is totaal onzinnig om gebakken lucht te kopen van anderen, met de belofte dat die lucht veel meer waard wordt. Beleggen is een piramidespel. En speculeren (fantaseren) moet speculaas (eetbaar) worden. Kortom: houd je bezig met tastbare zaken.

  2. oosterwijck says:

    En het andere deel van het verhaal: Dating sites is oplichting, ofwel gebakken lucht. Zoek je een relatie? … kijk eens om je heen in de supermarkt, je zal verbaast zijn als je de eenzaamheid ziet van al die andere mensen, bij jou in de straat. Eén glimlach bij de groente afdeling of een vraagje, waar de sardines liggen en je hebt een date. Dat is veel eenvoudiger als daten op internet met de vele parasieten die alleen maar uit zijn op jouw geld.