Meer ouderen online

Meerderheid ouderen dagelijks online, maar digitale toekomst baart ook zorgen

Ruim 80 procent van de ouderen is dagelijks online. Hoewel het merendeel internet gebruikt voor het onderhouden van sociale contacten, zijn het ook steeds meer praktische zaken die via internet geregeld worden. Toch blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB dat met alleen vaardigheid op internet ouderen nog niet echt voorbereid zijn op de digitale toekomst. 

Meer online regelen

Internetbankieren, contact met de gemeente, het boeken van een reis, het online samenstellen van een fotoboek, het zijn inmiddels zaken die door veel ouderen via internet worden geregeld. De tablet en de smartphone zien hierbij favoriet. Maar veruit de meeste ouderen, 7 op de 10, zijn online voor het onderhouden van sociale contacten. Het populairste medium is Facebook.

Verdeling

Ouderen waarvan hun partner ook op het internet te vinden is, daarvan is er altijd 1 handige op het web dan de ander. In 22 procent van de gevallen gebruikt binnen een huishouden maar 1 van de partners internet. Dat is een kwetsbare positie, want valt 1 van de 2 weg, dan weet de andere partner niet wat te doen en moet hulp inschakelen van anderen. Neemt niet weg dat meer dan de helft van de ouderen die op internet te vinden zijn, wel nadenkt over hun online aanwezigheid na overlijden. Slechts een kwart hiervan heeft er daadwerkelijk afspraken over gemaakt, mocht er iets gebeuren.

Dagelijks leven is gemakkelijker geworden

Het internet lijkt bij ouderen inmiddels goed ingeburgerd te zijn. Zij geven aan dat het dagelijks leven gemakkelijker is geworden door internet te gebruiken. Toch zijn zij ook bezorgd over de digitale toekomst. De snelheid waarmee het internet verandert is voor sommigen nauwelijks bij te houden. 4 op de 10 ondervraagden denkt dat het gebruik van de computer in de toekomst alleen maar moeilijker wordt. 75 procent is van mening dat zij de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van internet, niet kunnen volgen. “Senioren digitaal vaardig maken en houden is echt enorm belangrijk”, aldus  KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa. ” Het is de manier om aangesloten te blijven op onze steeds digitaler ingerichte samenleving, en het  biedt bovendien ook veel sociale mogelijkheden, zoals contact met familie via Facetime en Skype.”

Digibestendig

Het digibestendig maken van ouderen en hen voorbereiden op de digitale toekomst staat bij de KBO-PCOB hoog op de agenda. Zij maken zich sterk voor een samenleving waar ouderen volwaardig mee kunnen doen. Daarom vinden zij het van groot belang om hen blijvend te begeleiden. “Wij zetten als vereniging in op begeleiding van senioren door de inzet van onze eigen, vrijwillige tabletcoaches. Zij leren ouderen over het scala aan mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft, van Facebook tot belastingaangifte. Een prachtige manier om senioren digivaardig en voor de toekomst digibestendig te maken”, alsud Manon Vanderkaa.

(Bron: ANP/KBO PCOB)

Geef een reactie