Langer recht op garantie

Elektrische producten  gaan vaak veel langer mee dan winkeliers beweren. Winkeliers beroepen zich doorgaans op de wettelijke garantie. Maar in veel gevallen hebben consumenten langer recht op reparatie of vervanging van hun aankoop. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond

Wettelijke garantie

Wanneer u een aankoop doet heeft u recht op een deugdelijk product gedurende de verwachte levensduur. Hoe lang die levensduur is verschilt per product en hangt af van diverse factoren als het merk, de prijs en de beloftes van de verkopende partij. Winkeliers houden bij een defect vaak de fabrieksgarantie aan of beroepen zich op een lijst met richtlijnen voor gebruiksduur van de brancheorganisatie Uneto-VNI. De ervaringen van de consument komen niet overeen met de gebruiksduur op die lijst. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Levensduurlijst

De Consumentenbond vroeg consumenten onder andere hoe lang hun printers, camera’s, laptops en navigatiesystemen meegingen. De gebruiksduur was volgens de ondervraagden vele malen langer dan waar de Uneto-VNI lijst vanuit gaat. Uit de enquête blijkt tevens dat dure producten niet langer mee gaan dan goedkope. Deze uitkomst wijkt af van wat de branche beweert. De Consumentenbond heeft op basis van de enquête een eigen levensduurlijst gemaakt. De lijst dient als hulpmiddel bij eventuele discussies met een verkopende partij.

Geef een reactie