huis uit 3d printer

Kunnen we straks een huis printen?

De Eindhovens nieuwbouwwijk Meerhoven heeft de primeur. Zij krijgen eind 2019 het eerste bewoonbare betonnen huis dat rechtstreeks uit een 3D printer komt rollen. Een uniek project, want de huizen worden bewoond en moeten daarom voldoen aan de bouwvoorschriften en eisen van de bewoners zelf. 

Wereldwijd koploper

Het project is tot stand gekomen door de samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven (TU Eindhoven) en 3 ander projectpartners. Beton printen in 3D is in potentie een manier om beton sneller, betaalbaarder en duurzamer te produceren. De TU Eindhoven is met haar betonprinter wereldwijd koploper op dit gebied.

Project Milestone

In totaal worden er voor Project Milestone 5 3D-geprinte woningen gerealiseerd. Ze worden neergezet in een park in de nieuwbouwwijk Meerhoven in Eindhoven. Het eerste huis is gelijkvloers en wordt elders gebouwd en daarna op zijn plek gezet. Na de bouw van het eerste huis wordt gekeken wat er anders kan en die verbeteringen worden doorgevoerd bij de bouw van de 4 andere huizen. De ambitie is groot, want het 5e huis moet uit 3 verdiepingen bestaan en wil men op locatie printen.

Baanbrekende innovatie

De betrokken partijen spreken van een baanbrekende innovatie. Mocht dit een succes zijn, dan kan deze ontwikkeling de nodige gevolgen hebben voor de bouw- en woningsector. Met een 3D-printer kunnen eenvoudig vormen worden gemaakt die met een traditionele bouwwijze erg arbeidsintensief zijn. Met deze nieuwe ontwikkeling is het mogelijk om meer maatwerk te leveren aan bewoners. Bouwen gaat sneller en is bovendien milieuvriendelijker, aldus de initiatiefnemers.

(Bron: ANP/TU Eindhoven)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. berekoud says:

    ontzettend supergoed idee. zou nu eindelijk de woningnood eens opgelost worden? of worden de huizen te duur voor mensen met een minimum inkomen?
    hoorde h ier vanochend over op de radio

  2. oosterwijck says:

    Als we ons nu eens beperken tot de techniek van geld printen.