Cafeïnepillen

In Meldpunt: David verliest onderbenen na overdosis cafeïnepillen

David van Dugteren (20) neemt in februari 2018 een handvol cafeïnepillen en krijgt een hartstilstand als gevolg. Hij overleeft, maar mist sindsdien beide onderbenen en hij heeft er een hersenbeschadiging aan overgehouden. Zijn vader Hans waarschuwt in Meldpunt voor de gevaren van cafeïnepillen. 

Verdubbeling

David is zeker niet de enige die ongewenste gezondheidseffecten van cafeïnepillen heeft ervaren. Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is het aantal meldingen over lichamelijke bijwerkingen na het gebruik van pure cafeïne van 2016 op 2017 verdubbeld. In veel gevallen was er meer cafeïne gebruikt dan de aanbevolen dosering op de verpakking. De cijfers van 2018 zijn nog niet beschikbaar.

Strengere voorwaarden aan de verkoop van cafeïnepillen

In Meldpunt reageert dr. Jeroen Verwiel, de internist-intensivist van het Radboudumc in Nijmegen, die David vorig jaar ziet binnenkomen op de intensive care en hem behandelt. Ook klinisch farmacoloog/toxicoloog professor dr. Daan Touw waarschuwt voor de risico’s van cafeïnepillen. Moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen strengere voorwaarden stellen aan de verkoop van cafeïnepillen? Benno Bruggink van de NVWA legt uit waarom dit niet gebeurt.

Verder in Meldpunt

De grote verwarring rond het scheiden van plastic afval. Er zijn zoveel soorten plastic: wat moet nou in welke afvalbak? We doen een test met het publiek. De toelichting komt van Anne Kluivers van Milieu Centraal.

En jarenlang berekent het CAK een te lage eigen bijdrage in de zorgkosten voor de familie Harms. Vlak na het overlijden van zijn vrouw moet meneer Harms ineens €6200,- extra betalen. MAX Ombudsman Rogier de Haan zoekt uit of het CAK dit wel mag eisen.

Meldpunt is te zien op vrijdag 22 februari 2019 om 19.10 uur bij MAX op NPO 2. Wilt u meepraten over het programma of wilt u een klacht melden, dat kan op de website van Meldpunt.

Geef een reactie