hypotheek

Hypotheek aflossen? Dan kan de overlijdensrisicoverzekering omlaag

Steeds vaker wordt de hypotheek tussentijds afgelost. Zeker nu met de lage spaarrente is het aantrekkelijk om extra af te lossen. Maar wat veel mensen niet weten is dat in een aantal gevallen door de extra aflossing de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering ook omlaag kan. 

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer u een huis koopt en een hypotheek afsluit, dan is het in veel gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (orv) af te sluiten. De verzekering wordt over het algemeen afgesloten over een deel van de waarde van het huis. Mocht de eigenaar komen te overlijden dan komt er een bedrag vrij waarmee in veel gevallen de hypotheek kan worden afgelost. Anderen gebruiken om een risico af te dekken voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf, studie van de kinderen of alimentatie.

Premie omlaag

Maar wat bijna niemand weet is dat als u aflost op uw hypotheek, de premie van de orv ook omlaag kan. Uit onderzoek van de vergelijkingssite Uitvaartverzekeringwijzer blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden tussentijds heeft afgelost en dat nagenoeg niemand de premie van de orv heeft aangepast. Stel dat u een hypotheek afsluit van 250.000 euro met een looptijd van 30 jaar, dan komt de premie van de orv voor die periode op 9.950 euro. Wanneer u tussentijds 20.000 euro aflost, dan kan de premie omlaag naar 7.922. Dat scheelt dus 2.028 euro.

Kanttekening

Een kanttekening is dat niet alle verzekeringsmaatschappijen toestaan om de orv aan te passen. Daarnaast stelt Daniël de Wild van Independer is het de vraag of het de moeite waard is, aangezien de premie maandelijks maar nauwelijks daalt. Ook stelt hij dat wanneer het verzekerde bedrag hoog blijft, we iets meer zekerheid voor later inbouwen. Daarnaast zijn de orv’s vaak gekoppeld aan een hypotheek en is er dus ook toestemming nodig van de hypotheekverstrekker om dit open te breken.

De Wild heeft nog wel een tip: bekijk of de verzekering is over te sluiten. De premies zijn de afgelopen jaren gedaald en mogelijk is er aan uw leefsituatie ook wat veranderd. Want met het ouder worden komt u in een andere risicoklasse en dan kan oversluiten een forse besparing opleveren.

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie