terras

Hoe zit het? Waarom zijn drankjes op het terras duurder dan voor de lockdown?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zijn drankjes op het terras duurder dan voor de lockdown?

Waarom is drank duurder?

De terrassen zijn weer open en daar maakt Nederland gretig gebruik van. Heeft u hier ook al genoten van een hapje en een drankje? Dan is het u wellicht opgevallen dat vooral de drankjes iets duurder zijn geworden dan voordat de horeca dicht moest. Met name de prijzen van bier zijn omhoog gegaan. Waarom?

Compensatie

Dat de prijzen hoger uitvallen lijkt alles te maken hebben met de tegenvallende omzetten van 2020. In dit jaar overheersen de beperkende coronamaatregelen, waardoor horeca-ondernemers inkomsten zijn misgelopen. Omdat de overheid niet alles compenseert, proberen sommige horeca-ondernemers de verliezen nog enigszins te compenseren op een andere manier.

Daarnaast zijn de eigenaren van horecazaken natuurlijk niet de enigen die financiële hinder ondervinden van de coronacrisis; ook hun leveranciers voelen dit. Zo hebben verschillende grote brouwerijen hun tarieven verhoogd, waardoor een biertje automatisch ook duurder wordt.

Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Uitzonderingen

Hoewel de bierprijzen noodgedwongen zijn gestegen, is het volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) niet zo dat horecazaken al hun prijzen zullen verhogen. “Veel horeca-ondernemers zijn van mening dat de coronarekening niet bij gasten terecht moet komen”, aldus de KHN-woordvoerder tegenover RTL Nieuws.

(Bron: RTL Nieuws, RTV Drenthe, Hart van Nederland, archief, Misset Horeca)

Geef een reactie