Hoe winkelt u het liefst?

Voor het grote MAX Opinie Panel Kledingonderzoek waren we naast uw kledingsmaak ook benieuwd naar uw aankoopgedrag. Want koopt u altijd bij dezelfde winkel kleding, of zoekt u ook weleens online naar nieuwe collecties? En hoe vaak koopt u eigenlijk kleding? Dit zijn de resultaten voor u samengevat.

Frequentie

Meer dan de helft van onze panelleden heeft geen vast winkelgedrag. Het wisselt heel erg hoe vaak zij kleding kopen. 15 procent van de ondervraagden koopt ieder kwartaal kleding en ruim 10 procent schaft jaarlijks wat nieuws aan.

Winkels

De meeste mensen winkelen alleen, maar de partner mag in sommige gevallen ook mee. Met vrienden/vriendinnen, (klein)-kinderen en familie wordt minder vaak kleding gekocht. En als er dan gewinkeld wordt, is dat 4 op de 5 keer in verschillende kledingwinkels. Een derde deel van de ondervraagden winkelt online en ruim 10 procent koopt altijd kleren in dezelfde kledingwinkel. De markt en marktplaats zijn het minst populair.

Uitgaven

Meer dan de helft van het panel geeft maandelijks 0 tot 50 euro aan kleding uit. Bijna een kwart doet het met 50 tot 100 euro en nog geen 10 procent spendeert 100 tot 150 euro. De rest geeft maandelijks meer dan 150 euro uit aan het kopen van nieuwe kleding. Maar 8 procent van de ondervraagden spaart of legt maandelijks geld opzij om aankopen te doen.

Onderhoud

Ook blijkt uit ons onderzoek dat het panel zuinig is op hun kleding. Het grootste deel van de ondervraagden doet namelijk meer dan 3 jaar met zijn of haar kleding. Ook repareert bijna een derde van de ondervraagden zelf kleding.

Op de vraag ‘welk kledingstuk gooit u nooit meer weg?’ ontvingen we uiteenlopende antwoorden:

“Een jas die ik aan had toen ik 40 kilo zwaarder was.”

“Mijn kleding gaat naar Moldavië en krijgt daar een tweede leven.”

“Stropdassen.”

“Wij gooien niets weg. Onze kleding gaat naar de noodopvang bij ons in de buurt.”

“Een vest van mijn gestorven man.”

Geef een reactie

Reacties (7)

  Betty van der Kamp says:

  Ik geef vrijwel niets uit aan kleding. Ik heb zoveel kleding, die ga ik eerst maar eens opdragen. In het verleden toen ik nog werkte schafte en maakte ik veel kleding. Moest toch elke dag iets anders aan. Nu ben ik met pensioen dus dat hoeft niet echt meer. Soms krijg ik de geest en ga ik door de kast heen en verblijd ik het Leger des Heils.

  annabel says:

  Ik koop de meeste kleding online. En wel bij dezelfde winkel.
  Voor mij is het moeilijk om in een winkel kleding te passen, dit i.v.m. COPD en een been dat korter is. Thuis kan ik het allemaal rustig aan doen. En zoveel kleding koop ik niet. Wat ik niet meer aankan, gaat in de kledingzak voor een goed doel.

  virgina says:

  Ik koop in verschillende winkels en draag kleding toch wel 3 jaar met een beetje combineren kan dat makkelijk zeker voor 65 +

   margarita48 says:

   Ik koop meestal online, maar ook ga ik nog wel eens “shoppen” met mijn dochter.
   Alle kleding die ik ca. 1 of 2 seizoenen niet heb gedragen gaat naar de Kledingbank (onderdeel van de Voedselbank).
   Zo maak je mensen die nauwelijks geld hebben om kleding te kopen ook nog eens blij.
   Ze hoeven niet voor de kleding te betalen en mogen daar 2x per jaar een setje kleding uitzoeken.
   Dit geldt trouwens alleen voor mensen die eten van de Voedselbank krijgen

  coco says:

  In 2014 hebben we besloten om een jaar lang geen kleding te kopen, dat is goed gelukt.
  Vorig jaar hebben we wel weer nieuwe kleding aangeschaft, De kasten zijn gevuld en dit jaar doen we weer hetzelfde als in 2014, niets kopen, tenzij het echt noodzakelijk is .
  De kleding die we niet meer dragen gaat naar het Leger des Heils.

  Miek396 says:

  Kringloopwinkels van NOPPES zijn mij dierbaar, hier werken mensen met beperkingen en men is er zeer vriendelijk. Toen ik geen geld had was ik blij om hier toch nog wat te kunnen aanschaffen: kleding, schoenen, meubilair etc. Inmiddels gaat het mij beter en breng ik alles wat ik niet nodig heb naar hen toe zodat deze cirkel in stand blijft.
  Ik koop ook graag op de markt, meestal merkkleding voor kleine prijsjes, leuke sfeer! De kooplui kennen je ook en maken graag een praatje, bovendien lekker buiten en een uitje. Online koop ik uitsluitend apparaten. Ik vond het enig om met vriendinnen te winkelen in diverse plaatsen, maar inmiddels onderscheid de ene plaats zich niet meer van de ander, allemaal dezelfde ketens! Goeie uitzondering hierop is Heemstede, voldoende keuze en ook winkels die je niet overal ziet

  peter61j says:

  ook ik breng mijn oude kledingnaar de kleding opvang.
  mijn koopgedrag is als volgt
  ik draag casuwel kleding
  meestal loop ik in spijkerbroeken en instap schoenen.
  omdat ik een erg stijve rug heb,
  doe ik het zo.
  ik pas een broek en koop er vijf dezelfde
  ook met bloezen doe ik dit
  als het even kan ook met schoenen
  maar nu moet je eens op zoek gaan naar aleen instap schoenen voor mannen
  dan wordt de keus ineens erg beperkt