video's

Geen zin in automatisch afspelende video’s? Zo stopt u dat

Op websites en sociale media-kanalen staan steeds meer video’s. Soms worden deze filmpjes automatisch afgespeeld zodra u erover heen scrolt. Niet iedereen vindt dit fijn. Hoe u dit kunt voorkomen? Wij leggen uit wat u kunt doen.

Afspelen uitzetten

De gemiddelde internetgebruiker krijgt dagelijks een hele reeks aan video’s te zien. Vooral op sociale media-platforms zoals Twitter, Facebook en YouTube komen er veel voorbij, maar ook op nieuwsites is dit steeds vaker zo. Soms beginnen dit soort video’s automatisch af te spelen, wat sommigen als hinderlijk ervaren. Bovendien slokt het veel data van de mobiele bundel op.

Het automatisch afspelen kunt u op een aantal manieren uitzetten. Gebruikt u vaak een vaste computer of laptop, en gebruikt u dan Firefox als browser? U kunt onder instellingen het kopje ‘privacy & beveiliging’ aanklikken. Er opent dan een menu waarin u het automatisch afspelen van video’s kunt blokkeren. Andere browsers, zoals Chrome en Edge, hebben deze functie -voor alsnog – niet.

Als uw smartphone een Android besturingssysteem heeft, kunt u het automatische afspelen uitzetten door onder instellingen naar ‘websitemachtigingen’ en vanuit daar naar ‘automatisch afspelen’ te gaan.

Wie een iPhone heeft, kan deze functie uitzetten door onder instellingen op het subkopje ’toegankelijkheid’ te klikken. Daar kunt u klikken op ‘beweging’. Er opent zich dan een veld waar u automatisch afspelen kunt uitzetten.

Sociale media-apps

Door bovenstaande stappen te doorlopen, is de kans dat video’s alsnog uit zichzelf beginnen te spelen vrij klein. Als u hier heel zeker van wilt zijn, kunt u ook nog even naast de instellingen kijken van bepaalde apps die erom bekend staan video’s zomaar in te starten.

Om het uit te zetten op Facebook, klikt u in de app op het icoontje dat eruit ziet als 3 streepjes boven op elkaar. Vervolgens klikt u in de rechterbovenhoek op het tandwieltje, het symbool dat staat voor instellingen. Daarna kunt u onder het kopje ‘voorkeuren’ het woord ‘media’ selecteren. Hier kunt u uitzetten dat video’s automatisch afspelen.

Op Twitter kunt u het uitzetten door onder instellingen te klikken op ‘instellingen en privacy’ en vervolgens op ‘algemeen’, en daarna op ‘datagebruik’. Hier vindt u een sectie die ‘video’s automatisch afspelen’ heet. Klik hierop en selecteer uw keuze.

Foto-app Instagram heeft geen functie waarmee u het automatisch afspelen van video’s kunt uitzetten. Op videoplatform YouTube kan dit wel. In onderstaand artikel leest u hoe u dit doet.

YouTube
Lees ook: Digitip: stop doorlopend afspelen op YouTube

(Bron: archief, iCulture, Facebook, Twitter, Nu.nl)

Geef een antwoord