Dela

DELA en Yarden zijn het eens: DELA neemt Yarden over

Uitvaartverzorger- en verzekeraar DELA wil Yarden overnemen. De bedrijven hebben een overeenkomst gesloten. Als de overname doorgaat is dat goed nieuws voor polishouders. Hun polis is dan gegarandeerd voor de komende 10 jaar.

Overname

DELA wil Yarden overnemen. Dat maken de 2 uitvaartverzorger en –verzekeraars maandag 28 oktober 2019 samen bekend. Yarden heeft al lange tijd financiële problemen. Met de overname wil DELA Yarden helpen. Samen hebben ze een overeenkomst gesloten. “Het is nu aan de Autoriteit Consument en Markt én aan de Nederlandse Bank om akkoord te gaan met de overname”, legt  MAX Ombudsman Jeanine Janssen uit.

Wat betekent de overname voor u?

Als alle partijen akkoord zijn met de overname is dat goed nieuws voor polishouders van de pakketpolissen. Hun polis is gegarandeerd tot 2029. “En zoals het er nu naar uitziet zonder enige vorm van bijbetaling”, zegt Janssen. “De uitvoering van de uitvaart moet dan wel bij DELA gebeuren.”

Voordelen

DELA hoopt door de overname op groter inkoopvoordeel. Door de extra klanten wordt de afname van bijvoorbeeld kisten of cake groter en per klant goedkoper. Na 2029 zou dat ervoor kunnen zorgen dat er maar een kleine premie-aanpassing komt. DELA gaat de komende 10 jaar alle polishouders een aanbod doen om over te stappen naar een nieuwe polis. Deze polis is dan van DELA.

Polis al opgezegd

Sommige mensen hebben hun polis al opgezegd door slechte communicatie van Yarden. “We hebben bij Yarden de vraag voorgelegd of die mensen terug kunnen. Het was tenslotte niet alleen hun schuld dat ze zo snel zijn weg gegaan. Yarden gaat de vraag meenemen en komt er later op terug”, vertelt MAX Ombudsman Janssen.

Grootste uitvaartverzorger en –verzekeraar

Als DELA Yarden overneemt, is het bedrijf de grootste uitvaartverzorger en –verzekeraar in Nederland. DELA heeft dan 5,5 miljoen polishouders en ongeveer 55.000 uitvaarten per jaar.

De kwestie Yarden

Zoals al gezegd verkeert Yarden al langer in een penibele financiële situatie. het begint allemaal als Yarden in 2001 zogenoemde naturapolissen overneemt van verzekeraars AVVL en NUVA.  Bij een naturapolis is alles wat er bij een uitvaart komt kijken al betaald en hoeven de nabestaanden niets bij te betalen. In 2007 wil Yarden af van dit polistypen en probeert de verzekeraar de voorwaarden te veranderen. Zodoende moeten mensen met een naturapolis opeens duizenden euro’s bij gaan betalen voor een uitvaart. In 2014 oordeelt de rechter dat deze bijbetalingen onrechtmatig zijn, waardoor Yarden in de problemen komt. Omdat Yarden uit deze situatie te helpen, wil DELA de onderneming overnemen.

Uitzending

Wilt u meer weten over deze mogelijke overname van Yarden? In het MAX-consumentenprogramma Meldpunt vertelt Jeanine Janssen er meer over. U ziet Meldpunt elke vrijdag om 19.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie