De meest misleidende producten van 2015

Voedselwaakhond Foodwatch reikt jaarlijks het Gouden Windei uit. Dat is de titel voor het meest misleidende product. Ook dit jaar is er weer een aantal bedrieglijke producten genomineerd.

Plus Pindakaas Light

Light lijkt een verstandige keuze als u toch pindakaas wil, maar dan net even iets gezonder. Deze lightversie bevat dan wel 30% minder vet, maar 451% meer suiker! Zo belandt u van de ‘vette regen in de gesuikerde drup’.

AH mini roomboter amandelstaaf

Volgens Foodwatch is dit een typisch gevalletje ‘gebakken lucht’. De verpakking van deze mini amandelstaaf is al niet groot, maar de amandelstaaf zelf is nog kleiner. Deze misleiding slikt u voor zoete koek.

Appelsietje halfzoet

Meer betalen voor een product dat minder zoet is doordat ze het in de fabriek met water hebben verdund. Dat is de gezonde keuze van Appelsientje. De naam halfzoet klopt ook van geen kanten, want deze appelsap bevat slechts 34% minder suiker in plaats van 50%.

Cranberries

In de meeste supermarkten vindt u tegenwoordig superfoods. Zo is ook de cranberry helemaal hip. Albert Heijn heeft een laag siroop over haar cranberries gegoten. Deze superfood bestaat nu voor 68% uit suiker en 30% uit cranberry.‘Bron van vezels en zoet van smaak’ klinkt uitnodigend, maar de waarheid is minder aantrekkelijk.

Liga Melk-Aardbei

Deze koek heeft een gezond imago. Velen geven hun (klein)kinderen met een gerust hart een Liga mee. Maar misschien denkt u de volgende keer wel twee keer na als u weet dat er maar 0,03% aardbeienpoeder inzit. En de rest? 667 keer meer suiker dan fruit.

Aldi pasta met truffel

Truffel is niet goedkoop, dus dat u heuse truffelpasta kunt kopen tegen een lage prijs, lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. De pasta van Aldi bevat namelijk maar 0,0006% truffel. Wat een ‘rijke’ vulling!

Amandeldrink biologisch

Koemelk drinken is niet hip, daarom komen er allerlei plaatsvervangers op de markt. In de amandeldrink van Rude Health zit slechts 1% amandelen. Dat zijn ongeveer 2 nootjes per glas. De rest? Voornamelijk water. Een redelijk misleidende naam voor dit drankje.

Op de website van Foodwatch kunt u stemmen op het product dat volgens u dit jaar het Gouden Windei verdient.

Geef een antwoord