Brexit kost Nederland miljarden

Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie, zo hebben ze besloten in het referendum over het Britse EU-lidmaatschap. Een meerderheid heeft gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie en dat kost dat de Nederlandse economie miljarden. Zo heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

Brexit

Op 23 juni 2016 beslissen de Britten in een referendum of ze lid van de Europese Unie willen blijven of niet. De Brexit leidt dit tot economische schade, zo wordt verwacht. De handel met de Britten loopt dan terug, wat op de lange termijn een verlies oplevert van maar liefst 10 miljard euro. Nederland drijft veel handel met het Verenigd Koninkrijk. Vooral bedrijven in elektrische apparaten, motoronderdelen, de chemie en uit de vleesverwerkende industrie merken de gevolgen.

Gevolgen

Het Verenigd Koninkrijk wordt na een Bexit minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Hier kan de Europese Unie op zich van profiteren. Grote verliezen worden daarom pas op lange termijn zichtbaar. De stijging van invoertarieven en de verschillende eisen die aan producten worden gesteld, brengen kosten met zich mee. Deze kosten worden verhaald op producten die daardoor duurder worden.

Pensioen

De Nederlandse pensioenfondsen hebben tot dusver een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie. Voor hen gelden andere regels dan voor banken en verzekeraars. Dit is om de consumenten te beschermen. Nederland krijgt vaak steun van het Verenigd Koninkrijk bij de onderhandelingen van de pensioenfondsen in Brussel. Zij hebben net als Nederland een sterk kapitaalgedekt pensioen. De afnemende dekkingsgraad en een eventuele Brexit versterkt de positie van de uitzonderingspositie niet. Sterker nog, die komt stevig onder druk te staan.

Vrijhandelsverdrag

Mocht het aankomen op een Brexit, dan neemt het daadwerkelijke uittredingsproces waarschijnlijk 2 jaar in beslag. De onderhandelingen voor nieuwe handelsovereenkomsten vragen ook tijd. Het CPB laat weten dat de onzekerheid over de uitkomst van het referendum nu al zichtbaar is. Een vrijhandelsverdrag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk kan de economische schade voor Nederland beperken. Dit kan wel nadelige gevolgen hebben voor de Oost- en Zuid-Europese landen aangezien zij economisch gezien minder verbonden zijn met het Verenigd Koninkrijk.

(Bron: CPB, NOS)

Geef een antwoord

Reacties (13)

  Pluto72 says:

  Of het nou de Brexit is of Brussel ;in beide gevallen blijven wij TE VEEL miljarden betalen.Weg met die EU.

  oosterwijck says:

  Wat een onzinverhaal. .. Als de UK uit de Unie stapt hoeft dat helemaal geen nadelen te hebben voor wie dan ook. Het is maar wat er afgesproken wordt tussen verschillende landen. Als de UK en Nederland elkaar tot belastingparadijs verklaren, kan het zelfs winstgevend worden. Lekker importeren en exporteren met een BTW carrousel. En arbeidskrachten uitwisselen, zonder sociale verzekeringen. De Europese Unie zou winstgevend zijn voor Nederland, het heeft alleen maar geld gekost. De gulden is gehalveerd in waarde en de kosten zijn verhaald op Jan Lul. De Europese Unie is één grote leugen, die alleen voor de uitverkorenen winst heeft opgeleverd. En wat de pensioenen aangaan, die verdwijnen toch wel in de zakken van de uitverkorenen, mét of zonder Brexit. Daar wordt al jaren lang hard aan getrokken. Onze binnenlandse uitverkorenen, kunnen zich makkelijk verschuilen achter de politiek in Brussel. In elk land verdwijnen alle verworvenheden, op voorspraak van Brussel en overal keert de slavernij en mensenhandel weer terug. De Europese Unie heeft de mensheid, 150 jaar teruggebracht in de evolutie.

  Rob van Ooijen says:

  Volledig mee eens. Alles wat er ook gebeurt met of in de EU heeft negatieve gevolgen voor NL. Althans dat wil men ons doen geloven. Wat er ook gebeurt de dekkingsgraad van je pensioenfonds gaat omlaag….Ook de zgn experts zijn maar koffiedikkijkers.

  Hanneman says:

  Niet alleen de dekkingsgraad van je pensioen. Alle in het vooruitzicht gestelde verbeteringen van de economie door de komst van de euro zijn onwaar gebleken. Alle holle praat over keuzevrijheden, doorstromingen en kwaliteitsverbeteringen om de privatisering van tal van overheidsvoorzieningen te bepleiten zijn in de praktijk ook tot schoolvoorbeelden van de leugen verworden. Wat niet door onze nationale politici is verziekt is wel doorgeschoven naar Brussel. Ik ga de survival of the British niet meer meemaken. The downfall of the Netherlands? Zit er midden in!

  oosterwijck says:

  Na een Brexit volgt een Nexit. Nederland moet uit de Europese Unie, omdat het een on-democratische dictatuur is, gebaseerd op leugens en bedrog. De volgende stap die de EU gaat nemen is de TTip, een ingreep waarmee ook weer het volk bedrogen wordt. TTip wordt gebracht als een handelsverdrag, waar iedereen beter van wordt. Dat kan niet, de een z’n profijt, is de ander z’n verdriet. Maar TTip betekend meer, het is een ingrijpende verandering van de wetgeving. Een basisregel is: een maatschappij die gebaseerd is op list en bedrog, brengt niets goeds. De EU werd ons door de strot geduwd, terwijl de meerderheid dit niet wilde. De meerderheid, geloofde de mooie praatjes meteen al niet. En ze hebben gelijk gekregen, de EU kost alleen maar geld en denk maar even goed na, waar dat geld blijft. Dan kom je automatisch terecht bij Goldman-Sachs. Een Amerikaans-Joodse bank. Wat doet Europees geld, bij een Amerikaans-Joodse bank? … Denk maar zo, een goed product verkoopt zichzelf, dat hoef je niet op te dringen met list en bedrog. Steeds maar weer leggen de Europese leiders hun oor te luister bij de Amerikanen, een continent waar een record aantal daklozen en verslaafden rondhangen, waar gehandicapten oorlogsveteranen, dakloos op straat liggen. Waar ongelooflijk rijke mensen, in enclaves leven, vervreemd van de maatschappij. De grondleggers van Amerika, waren criminelen en hoeren, die verbannen werden in de UK en Europa en op transport gezet werden om in Amerika de oorspronkelijke bewoners (Indianen) uit te roeien. Laten we het eens heel anders doen, laten we eens kiezen voor, Scandinavie, Daar zijn al die problemen niet, of een nieuw op te richten USSR. Ik denk dat we niet slechter af zijn. …

  Lily de Vries says:

  Bangmakerij en we als wij bijen in EU, blijven we miljarden betalen:Griekenland Portugal heeft t nu op orde, Frankrijk loopt achter en de miljoenen voor zgn vluchtelingen. En dat hoeft Groot-Brittannië dan niet meer af te dragen. Kunnen hun eigen grenzen bewaken en bij ons loopt alles binnen. Brexit: ik hoop t.

   Ellen van Loon says:

   Als er een schaap over de dam is volgen er meer….ik hoop het ook Lily

  margarita48 says:

  Wat een flauwekul verhaal. Wat mij betreft mag er een Nexit komen, zijn we tenminste verlost van de dictatuur van Brussel. We hebben niets meer te vertellen over ons eigen leven.
  Een paar jaar geleden is er in NL een referendum geweest waarin de meerderheid van de bevolking zich
  uitsprak tegen de EU. Onze dictator Balkenende heeft dit gewoon naast zich neergelegd omdat hij graag
  “president” van Europa wilde worden. Ik wacht vol spanning af wat de uitkomst in Groot-Brittanie zal zijn.

   Ellen van Loon says:

   groot gelijk en ik ben het met je eens.

  Zandstra says:

  Dat een Brexit ons miljarden gaan kosten betwijfel ik, wel weet ik dat de EU ons miljarden kost en dat het einde nog niet in zicht is. Nederland moet uit de EU en kan dan zelf zijn beslissingen nemen zonder afhankelijk te zijn van landen zoals Duitsland, en Frankrijk die de meeste macht hebben.

   geertje says:

   Inderdaad, wat ons miljarden kost is de EU, dankzij de regels van de EU betalen wij 40% meer aan de zorg, omdat de EU beslist heeft dat er markwerking moet komen. De instroom van vluchtelingen kost miljarden en er is geen eind aan. Ze loeren nu al op onze pensioenpot, let op, daar gaat straks ook in gegraaid worden !!!!
   De verhuizing van de EU van Brussel naar Straatsburg kost miljoenen, doen ze niets aan, de mensen die vanuit de EU met pensioen gaan, stoppen met 50 jaar en krijgen 9000 euro per maand mee. Zo langzamerhand wordt het een criminele organisatie!!! Je kunt kranten vol schrijven met dit onderwerp, er komt geen eind aan alle ellende……WEG MET DE EU, de leugens en het bedrog.

  Ellen van Loon says:

  dat is gewoon onzin want nu kost het ons ook miljarden. Dat zeggen ze maar om de burger bang te maken. Nou van mij mag de hele EU opdonderen en ieder land voor zich. Was eerder ook en toen hadden we het veel beter. En degene die hier anders over denkt die zit niet in de shit en heeft poen genoeg. En dat hele Brussel mag ook van de baan want die maken ons arm en bang tegelijk.

   Hanneman says:

   Ik geloof ook wel dat het voor de bevolking van Nederland goed zou zijn als we weer op eigen kracht zouden doorleven. Een Nexit dus. Het kan immers niet bar veel slechter worden dan het nu is, hoewél?
   Als de gevestigde Europa gezinde partijen in Nederland doorregeren dan wordt het dat zéker. Ik geloof niet dat er één partij is die de afscheiding van het Brussels Dictaat – even afgezien van de PVV – actief bepleit. Shit! Wat nu?