Autolening tegen nul procent rente stopt

Een auto kopen met een lening tegen nul procent rente kan vanaf donderdag 1 september 2016 niet meer. Op aandringen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stoppen vrijwel alle importeurs met het aanbieden van zulke leningen. Dat meldt de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN).

Niet zonder risico

‘Koop nu betaal later’. Met deze aanbieding en leningen tegen 0 procent rente adverteerden veel autoverkopers de laatste jaren. Volgens financiële waakhond AFM roepen dit soort leningen ten onrechte het beeld op dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden. Maar een nul procent rentelening is niet zonder risico. Vaak is de rente in de totaalprijs opgenomen. Deze aanbiedingen zorgen er ook voor dat u tot een duurdere aankoop wordt verleid dan waarvoor u eigenlijk geen geld heeft. Daarnaast wordt koop op afbetaling bij het BKR geregistreerd wat uw kredietwaardigheid kan aantasten bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.

Verlagen rentelasten

Aan het verlagen van de rentelasten voor de koper mogen importeurs en dealers nog wel een bijdrage leveren. Zolang het rentepercentage maar niet op nul procent uitkomt. “Het gaat vooral om het signaal dat uitgaat van zo’n lening”, licht secretaris Bert Reitsma van de VFN toe.

(Bron: ANP)

Geef een reactie