APK-keurmeesters op de vingers getikt

Honderden APK-keurmeesters zijn vorig jaar op non-actief gezet. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) trok in totaal 242 licenties in en 255 garages raakten hun APK-vergunning tijdelijk kwijt.

Strengere controles

De ingetrokken licenties stegen met 22 procent ten opzichte van 2014 en het aantal garages dat hun vergunning tijdelijk moest inleveren nam met 16 procent toe. Volgens het RDW komt de toename door strengere controles bij risicogevallen. “We kijken tegenwoordig strenger naar bedrijven waar het in het verleden als eens is misgegaan.” 6 garages raakten hun vergunning voor onbepaalde tijd kwijt doordat er te veel defecten over het hoofd werden gezien, zoals verlichting. De keuringsapparatuur werd ook niet op de juiste manier gebruikt. Bij één geval was het voertuig helemaal niet bij de keuring aanwezig.

Streekproef

De RDW herkeurt gemiddeld 1 op de 30 auto’s die een APK gekeurd zijn. Keurmeesters of garages die regelmatig de fout ingaan, krijgen vaker een controle. In tegenstelling tot een toename van het aantal sancties is de kwaliteit van de keuringen wel verbeterd volgens de RDW.

(Bron: ANP)

Geef een reactie