onderzoek

Gezocht voor onderzoek: mensen boven de 100 jaar met een goed stel hersenen

Om meer inzicht te krijgen in Alzheimer doet Henne Holstege van het Amsterdam UMC een bijzonder onderzoek. Hiervoor zoekt ze mensen van boven de 100, die juist een gezond stel hersenen hebben.

Dementie beter begrijpen

Om dementie beter te begrijpen wil Henne onderzoeken hoe sommige mensen oud worden zonder dementie. Vragen die ze zichzelf stelt zijn dan ook: hoe kan het? En wat kunnen we van deze mensen leren? Daarom is ze het 100-plus onderzoek gestart bij de afdeling klinische genetica en het Alzheimercentrum van het Amsterdam UMC.

Meedoen aan het onderzoek

Inmiddels doen er al zo’n 400 100-plussers mee. Maar de onderzoekers kunnen altijd meer deelnemers gebruiken. Bent u, of kent u iemand van 100 jaar of ouder, die nog erg helder van geest is? Neem dan contact op met het onderzoeksteam. Dat kan telefonisch via 020 – 444 5276 en via mail: 100plus@vumc.nl.

Als u uitgekozen wordt voor deelname, dan komt een onderzoeksteam bij u thuis. Ze nemen een interview af met vragen over uw stamboom, leefstijl, medische geschiedenis en huidige gezondheid. Ook zullen er een aantal mondelinge testjes worden afgenomen om de hersenfuncties in kaart te brengen. Een aantal buisjes bloed worden afgenomen voor de analyses van het erfelijk materiaal.

Meer informatie is te vinden op de website van het onderzoek

(Bron: 100plus.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie