Liefde voor het Landgoed

Liefde voor het Landgoed: “Mensen denken dat wij een stel luxe beesten zijn die heel rijk wonen en een rijke luizenleventje hebben, tot je hier woont”

In MAX-programma Liefde voor het Landgoed volgen we 6 bijzondere bewoners van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Zij hebben de missie om het familielandgoed te behouden voor de volgende generaties. Bij elke afweging denken zij als landgoedbeheerder aan de volgende generatie(s). Maar hoe doen ze dat en waar lopen ze tegenaan? We spreken een aantal eigenaren van de deelnemende landgoederen.

Al generaties lang in de familie

Nederland kent ongeveer 1.200 kastelen en buitenplaatsen. Daarvan zijn er nog zo’n 600 in particulier bezit, waarvan de helft wordt bewoond door de eigenaar. Voor veel bewoners geldt dat het landgoed al generaties lang in handen van de familie is. En dat willen ze graag zo houden. Gevolg is wel dat zij zelf de verfkwast ter hand moet nemen, kaplaarzen moet aantrekken of op de grasmaaier moet klimmen om de uitgestrekte tuinen te onderhouden. Want het ‘oude geld’ is op waardoor het onderhouden van een landgoed anno 2024 een financiële uitdaging is.

‘Luxe beesten, nou vergeet het maar’

Zo is het voor Jeanne van Kasteel Vosbergen van belang dat het huis een ziel heeft en dat het bewoond wordt. Maar het onderhoud vergt wat van de bewoners. Marlies van Landgoed Wickenburgh zegt dat ze zich voor kan stellen dat mensen een vooroordeel hebben. “Mensen denken dat wij een stel luxe beesten zijn die heel rijk wonen en een rijke luizenleventje hebben. Dat zou ik normaal gesproken ook denken tot je hier woont.”

Over naar de volgende generatie

Cathrien van Kasteel Oolde geeft aan dat ze sinds 2008 zelf het gras maaien. Dat scheelt hen jaarlijks 7000 euro. “Als wij het redden met zijn tweeën om het hele landgoed financieel gezond te maken dan wordt het een heel ander verhaal. Dan zeg je niet tegen je kinderen; alsjeblieft hier heb je het landgoed. Het kost je een ton per jaar, zoek het zelf maar uit. Maar dan zeg je hier hebben we een gezond landgoed en daar hoef je niet zelf blauw voor te liggen, daar kun je mee verder”, aldus Cathrien.

Willemina’s liefde voor het landgoed

Ondanks alle vooroordelen, het harde werken en de toch vaak ook onzekere tijden is het voor Willemina al vroeg duidelijk dat zij het Landgoed Maarsbergen over wil nemen. “Mijn moeder heeft mij toen in 18 of 20 was gevraagd: wil je dit later ook gaan doen? Daar heb ik meteen ‘ja’ op gezegd. Dit is wat ik voort wil zetten.”

In MAX Magazine is een uitgebreid interview te lezen met de eigenaren van Kasteel Vosbergen en Landgoed Wickenburgh. Hierin vertellen de familie Kamerlingh Onnes en Otto en Marlies Wttewaall hun verhaal. Het artikel leest u hier.

Liefde voor het Landgoed is te zien op vrijdag 26 april, 3 en 10 mei om 21.30 uur en op 17, 24 en 31 mei om 20.30 uur op NPO 1. Of kijk de serie terug op NPO Start.

(Foto: © MAX/Elvin Boer)

Geef een reactie