Duur 03:20
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 8: Verantwoorde wijn

Er is steeds meer verantwoorde wijn te koop: biologisch, biodynamisch, duurzaam, ecologisch en met of zonder toevoegingen.

Biologische wijn

Als er op het wijnetiket staat dat de wijn biologisch is, betekent dit dat de wijn van biologisch geteelde druiven is gemaakt. Zonder toevoeging van kunstmest, gebruik van gentechnologie en minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Eén van de grootste bedreigingen voor de druif is schimmel, dus biologisch telen zonder chemische middelen te gebruiken is een ware kunst.

Plukken met de hand

Het plukken van de druiven gebeurt bij biologische wijnboeren vaak handmatig, omdat de druiven dan minder beschadigen en dus minder risico lopen besmet te raken met allerlei ziektes, zoals schimmels. Verder gaat het maken van biologische wijn op ongeveer dezelfde manier als gewone wijn. Het filteren van wijn wordt echter zoveel mogelijk beperkt.

Biodynamische wijn

Bij biodynamisch wijn maken spelen de stand van de zon en de maan een belangrijke rol. De natuurwetten, opgetekend door antroposoof Rudolf Steiner, bepalen de oogst. Biodynamische boeren gaan ervanuit dat als u zich aan die natuurwetten houdt, u ziektes en andere plagen op afstand kunt houden, wat de oogst alleen maar ten goede komt.

Ecologische wijn

Als een wijnboer tot in alle details biologisch te werk gaat krijgt hij het keurmerk ecologisch. Dat betekent dat ook bijvoorbeeld het etiket van de fles, de kurk, de opslag van de wijn ook aan strenge eisen moeten voldoen.

Keurmerken

Vaak staat op de fles of een wijn biologisch is. Er zijn veel keurmerken, biologische wijn mag alleen maar zo heten als ie officieel volgens Europese wetten is goedgekeurd. Niet alle wijnboeren willen zo’n stempel, al was het alleen al omdat u flink in de buidel moet tasten om die certificatie te bemachtigen. Er is dus ook veel biologische wijn die zich niet zo noemt. Biodynamische wijnen in de Nederlandse handel zijn herkenbaar aan het Demeter keurmerk.

U weet nu hoe u kunt zien of wijn biologisch, biodynamisch of ecologisch is. In het volgende deel leert u wat u nodig heeft aan gereedschappen en hulpmiddelen om optimaal van uw wijntje te genieten. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer