Duur 02:50
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 9: Gereedschap

Voor het drinken en bewaren van wijn bestaan allerlei hulpmiddelen.

Wijnkelder

Een wijnkelder is een donkere, koele ruimte waarin de wijn rustig ligt en niet onderhevig is aan schommelingen van temperatuur en licht. Veel mensen hebben niet zo’n kelder, maar er zijn veel plekken in en rond het huis waar u zelf zo’n ruimte kunt maken. In de schuur bijvoorbeeld.

Klimaatkast

Veel wijn is niet gemaakt om lang te liggen, het merendeel is voor jonge consumptie. Zo’n wijn heeft alleen een goede temperatuur nodig en een klimaatkast zorgt voor die goede temperatuur. Vaak heeft zo’n kast meerdere zones, zodat u zowel de witte als rode wijn goed op temperatuur kan houden, de geavanceerde klimaatkasten hebben per lade een inregelbare klimaatzone.

Wijnkoeler

Een wijnkoeler op tafel kan handig zijn voor het drinken van witte wijn of rosé. U kunt wat water met ijs in de koeler doen om deze extra te koelen, goede koelers zijn dubbelwandig en houden de koelte dus lang vast.

Kurkentrekker

Om de wijn van de kurk te ontdoen heeft u een goede kurkentrekker nodig en die zijn er in alle soorten en maten. Het zogenaamde kelnersmes werkt perfect: als een hefboom, zo hoeft u niet veel kracht te zetten zo blijft de kurk mooi en heel.

De schroefdop: voor en tegen

U komt tegenwoordig veel flessen met een schroefdop tegen. De schroefdop werd als eerste in de nieuwe wijnwereld ontwikkeld – eind jaren 70 -, maar heeft in Europa inmiddels ook voet aan wal gekregen. Critici zeggen dat wijn met een schroefdop anders smaakt, voorstanders zeggen dat de schroefdop juist voorkomt dat er veel onrechtmatigheden in de wijn belanden. In de horeca wordt vanwege dat gemak de schroefdop dus ook steeds vaker gekozen.

Wijn bewaren

Wijn die open is kunt u bewaren met de kurk erop, koel en in het donker. In de regel kunt u een goede wijn nog best een dag later doordrinken, maar als u de wijn bijvoorbeeld een week laat staan is de smaak vervlakt en wordt de wijn zuur.

Een goede fles wijn maakt een lekker etentje compleet. Maar hoe kiest u nu de juiste wijn bij een gerecht? Daarover gaat deel 10. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer