Duur 03:40
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 2: Druiven

Er zijn honderden druivensoorten waar wijn van gemaakt wordt. Dit zijn de bekendste druiven:

  1. Chardonnay: van Chardonnay kunt u een frisse wijn maken, koel vergist en op roestvrijstaal gerijpt, of een volle, ronde wijn, gerijpt op eikenhout. De deftigste is de chardonnay uit de Bourgogne, maar overal ter wereld worden mooie Chardonnays gemaakt.
  2. Sauvignon blanc: wit, fris, groen, gras, helder en flink wat zuren. Dat zijn woorden die bij deze druif passen. De Sauvignon blanc wordt overal in Europa maar ook in andere werelddelen verbouwd. Zoals een beroemde in Nieuw-Zeeland.
  3. Pinot gris: familie van Pinot grigio in Italië, doet het goed in koelere streken. De wijn is fruitig van geur, maar ook kruidig van smaak en dat laatste proeft u vooral in de superieure Tokay Pinot Gris uit de Elzas.
  4. Riesling: in Duitsland en Noord-Frankrijk komt u de Riesling tegen,‘de Koningin onder de druiven’. Dat heeft alles te maken met de elegantie, het verfijnde karakter van druif en wijn. De smaak is licht, fruitig en fris.
  5. Viognier: een aromatische wijn met weinig zuren en een ronde smaak en daardoor nu heel populair. Eerst groeide de druif alleen in het Rhonedal, maar inmiddels wordt ie ook op veel zonnige plekken aangeplant, zoals in Californië.
  6. Cabernet sauvignon: deze druif werd geboren en grootgebracht in de Franse Médoc en waaierde uit naar alle zonnige streken. De smaak van de wijn is vol, pittig, kruidig en de kleur dieprood en soms complex.
  7. Merlot: het gemakkelijke broertje van de Cabernet: ronder, sappiger en vreselijk populair. Merlot wordt het meeste verbouwd in de Bordeaux, waar er ook een paar chique domeinen zijn, zoals Chateau Pétrus die de duurste wijnen van grotendeels Merlot maakt.
  8. Pinot Noir: de pinot noir uit de Bourgogne – de bakermat van de pinot noir – is wereldberoemd. De kleur is licht, de geur is verleidelijk en aards, de smaak fruitig.
  9. Syrah: doet het ook goed bij minder mooie omstandigheden, hij heeft alleen veel zon nodig. Het is de krachtpatser onder de druiven. De wijn van deze druif is vol, kruidig, warm, u proeft de zon.
  10. Malbec: veel gebruikt in de Bordeaux, nog meer op het zuidelijk halfrond, zoals in Argentinië. De druif zondoorstoofd is, levert een stevige kruidige wijn op, wijn voor bij vlees.

Goede wijn komt niet alleen uit Frankrijk. In het volgende deel leert u welke wijnlanden er nog meer zijn! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer