Duur 04:40
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 7: Wijn kopen

Hoe kiest u een wijn in de supermarkt?

Wijn in de supermarkt

De wijn die in de supermarkt verkocht wordt, is niet per definitie van mindere kwaliteit dan wijn uit de wijnwinkel. Daar krijgt u natuurlijk wel beter advies.

Het kiezen van een lekkere wijn wordt makkelijker als u weet welke druif u zoekt of uit welk land de wijn moet komen. Als u helemaal geen idee heeft, kunt u beginnen met het prijskaartje. Erg goedkope wijnen zijn vaak niet zo lekker: wijn maken kost nu eenmaal geld en bij goedkope wijnen betaalt u eigenlijk vooral voor de verpakking en het vervoer.

Waar moet u op letten?

  • De druif: als u weet welke druif u lekker vindt, wordt de keuze al makkelijker.
  • Het wijnland: zoekt u Zuid-Afrikaanse wijn? Dan heeft u al veel minder te kiezen.
  • Prijskaartje: als u weet hoeveel u maximaal wilt uitgeven aan een wijn maakt dat uw keuze makkelijker. Maar hoe goedkoper, hoe minder lekker. Wijn maken kost geld, en bij goedkope wijnen betaalt u vooral voor de verpakking en het vervoer.
  • Beroemde namen: wijnen met bekende namen zijn vaak van mindere kwaliteit omdat ze toch wel verkocht worden en de producent de kwaliteit dus niet zo belangrijk vindt.
  • Het etiket: het wijnetiket kan veel zeggen over de wijn.

Bag-in-boxwijnen

Wijn wordt ook wel verkocht in zakken: bag-in-boxwijnen. Er zijn prima wijnen te verkrijgen, maar koop ze niet als u ze er kinderachtig uit vindt zien.

Nieuwe wereldwijnen

Wijn uit landen als Chili, Argentinië en Australië zijn meestal van goede kwaliteit.

Biologische wijn

Er zijn ook biologische wijnen te krijgen waar u prima voor kunt omfietsen. Die herkent u aan het etiket. Meer over verantwoorde wijnen leert u in deel 8.

Ga eens naar de supermarkt om te kijken wat er allemaal in het wijnschap staat. Door verschillende wijnen te proberen leert u uw eigen smaak beter kennen en wordt u steeds beter in het kiezen van een lekkere wijn. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer